Цяла зима на детска градина? Има начин!

Платена публикация

Unicoms
Снимка: Unicoms

Настъпи новия сезон за вирусите и бактериите. Настинката и грипа са в своя пик. Всеки родител има чувството, че детето му е постоянно болно. Хрема, кашлица, проблеми със стомаха, са един неспирен синдром при малчуганите. Тук ще ви дадем няколко съвета как да предпазите детето от боледуване и ще обясним защо децата се разболяват толкова често.

С какво имунната система на децата се различава от тази на възрастните?

Съществуват два основни вида имунна система – вродена и придобита (адаптивна). Пълното съзряване на имунната система се случва до около 7 годишна възраст. Вродената имунна система разпознава патогена и локално го убива посредством различни клетки като макрофаги, моноцити, неутрофили и др. След това тези мъртви патогени се представят на адаптивната имунна система чрез антиген представящи клетки като дендритни клетки, глиални клетки и други. Този процес използва Т-клетки и В-клетки, за да развият в крайна сметка дълготрайни антитела и памет за този патоген, което прави бъдещите срещи със същия антиген по-малко проблематични.

Процесът на убиване на вродени патогени е много по-задълбочен при дете в сравнение с възрастен, тъй като децата имат незряла (нетренирана) адаптивна имунобиология преди първоначалното излагане към определен патоген. Тръгването на детска градина е ключов момент за узряването на имунитета. Децата попадат в среда с много патогени, с които не са се сблъсквали до този момент. Този период е важен за „обучението“ на имунната система и създаването клетки на имунната памет. 

Защо децата се разболяват повече в този период?

Характерно за вирусите е, че мутират много лесно. Когато са в училище или детска градина, децата често се сблъскват с нови щамове на вируси. Настинки, кашлица, стомашни проблеми са сред най-честите болести, разпространявани в ясли и детски градини. COVID-19 и грипът също циркулират през определени периоди от годината. Освен това, децата могат да разпространяват бактериални инфекции, включително импетиго (инфекция на кожата) и стрептокок в гърлото.

Има повече от 100 вируса, които предизвикват обикновената настинка, така че много малки деца стават жертва на непрекъснати кръгове от подсмърчане, кихане и кашляне. 

Какво можем да направим, за да облекчим този период?

  • Осигурете пълноценно хранене на детето

Съзряването на имунитета и отговорът към възпалителна реакция, зависят от добрия хранителен статус. Състоянието на протеиново-енергийно недохранване се свързва с имунна дисфункция и по-висок риск от инфекция. В допълнение, протеиновите дефицити оказват влияние върху хемопоетичните и лимфоидните органи (клетъчността и функциите на тимуса, костния мозък, далака, лимфните възли, свързаната с червата лимфоидна тъкан) и компрометират вродените и адаптивни имунни функции. Глутаминът, например, е от съществено значение за лимфоцитите, активността на макрофагите и неутрофилите (клетки на имунната система).

Хранителните липиди са важен източник на енергия поради висококалоричните n-6 (омега-6) и n-3 (омега-3) полиненаситени мастни киселини (ПНМК). Омега-3 ПНМК модулират както вродения, така и адаптивния имунитет. Адекватният дневен прием на полиненаситени мастни киселини при деца трябва да бъде 250 mg за деца от 2 години нататък, в една или повече порции. Основните хранителни източници на този тип мазнини са мазните риби.

Не на последно място, въглехидратите също са важна част от менюто на децата. Диетичните пребиотици обикновено са несмилаеми въглехидрати, които влияят на състава и активността на чревната микробиота. Няколко проучвания показват, че консумацията на голямо разнообразие от въглехидрати с пребиотична активност увеличава броя на бактериите, полезни за човешкото здраве. Такъв тип въглехидрати се приемат при консумацията на растителни продукти. 

Unicoms
Снимка: Unicoms

  • Ползи на бета-глюкан за детския организъм

Диетичните фибри като β-глюкани са разтворими фибри, които идват от клетъчните стени на бактерии, гъби, дрожди, водорасли и зърнени култури (ориз, овес и ечемик). Те са група хетерогенни полизахариди, състоящи се от мономери на D-глюкоза.

β-глюканите, които се добиват от дрожди или гъби (като гъба кладница), са широко известни със своите имуномодулиращи ефекти. β-глюканите активират вродени и адаптивни имунни механизми и клетки, стимулират активността на неутрофилите и макрофагите, засилват фагоцитните действия, осигуряват подкрепа за функцията на NK клетките, модулират ролята на антиген-представящите клетки, влияе върху производството на цитокини и хемокини, насърчава представянето на антиген, създава кондиционираща среда за Th1 лимфоцитите и модулира производството на антитела. Ако се колебаете, какво да давате на детето си, Stamatin Kids е продукт, съдържащ β-глюкан и е много подходящ избор за подпомагане на имунитета. 

Stamatin Kids представлява вкусен сироп, създаден специално, за подкрепи здравето на деца на възраст над 1 година. Този сироп стимулира имунната система и защитава срещу вируси и бактерии. В неговата формула се съдържа мощния имуномодулатор бета глюкан от гъба Кладница, който активира както вродения, така и придобития имунитет, подсилва защитата срещу инфекции. Друга важна съставка е екстрактът от билка Ракитник, изключително богат на витамин C и омега 3,6,7 и 9 мастни киселини. Той действа като антиоксидант, осигурявайки комплексна клетъчна защита и помагайки устойчивостта на детския организъм.

Unicoms
Снимка: Unicoms

Stamatin Kids ще подпомогне вашето дете при боледуване и същевременно ще спомогне за укрепване на неговия организъм и постигане на по-добра профилактика през цялото останало време на годината.*

  • Осигурете достатъчно сън на детето

Нуждите от сън варират според възрастта, но изследванията показват, че липсата на сън може да повлияе негативно на имунната система и способността й да се бори с инфекциите. По време на сън, имунната система отделя клетки, които са важни в борбата с болестта и недоспиването може да има негативен ефект върху това. Американската академия по педиатрия препоръчва 10 до 13 часа всеки ден за деца в предучилищна възраст и 9 до 12 часа дневно за деца на възраст между 6 и 12 години. Тийнейджърите трябва да получават 8 до 10 часа сън всеки ден. Можете да подпомогнете по-лесното заспиване като ограничите екраните, използването на телефон един-два часа преди лягане или четене на книжка. 

  • Осигурете движение на детето

Известно е, че спорта подпомага за правилното функциониране на имунната система. Добър избор е да го запишете на някакъв спорт, или ако детето не желае, разходка в парка, игра на площадка също е добър избор за движение. Хубаво е, ако детето е активен спортист, да се убедите, че упражненията и тренировките не водят до преумора, защото това може да доведе до отслабване на имунната система. 

Всяка година пролетно-есенният сезон се свързва с нова вълна на настинки и грип. Всеки родител е готов на всичко, за да може детето му да не се разболее или ако това се случи, то поне да го изкара максимално леко. Това е период, който ще отмине и вие има какво да направите, за да помогнете на малчугана.

„Да не се превишава препоръчваната дневна доза. Не е заместител на разнообразното хранене. Да се държи далеч от деца. Номер и дата на вписване в Регистър ИАЛ Стаматин кидс круша: Заявление БАБХ № 12350/ 31.7.2020 ; ЦУ2000002/ 1.8.2020; Стаматин кидс ябълка: Заявление БАБХ № 12351/ 31.7.2020; ЦУ2000003/  1.8.2020; Стаматин кидс череша: Заявление БАБХ № 12352/ 31.7.2020; ЦУ2000004/  1.8.2020 “

*Stamatin Kids има клинично проучване, проведено в Словакия, при 153 деца с чести респираторни инфекции, което показва отлични резултати при 89% от децата, приемали сиропа за период от 3 месеца.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти