„Аматьор“ подкаст извисява духа с нов епизод за йога и медитация

Платена публикация

Yettel
Снимка: Yettel

След 4 епизода с пот и мускулна треска в брой 5 от поредицата на Yettel и Говори ѝнтернет ни очаква кадифен релакс и себепознание

След 4 епизода с разнообразни спортове, доволно количество пот и мускулна треска, брой 5 на „Аматьор“ подкаст сваля оборотите, но извисява духа с йога практики и медитация. Новото издание на поредицата на Yettel и Говори ѝнтернет печели последователи за индийското учение с благ разговор за първите стъпки в тренировките, връзката между физическото и духовното и пътя към себепознанието. По него тръгваме с прота-та и собственици на Santosha Yoga Нина Сотирова и Нели Лѐви, които забъркват една аудиоприказка с философски размисли и практическите съвети за начинаещи, а кадифените им гласове са всичко, от което имаме нужда в края на работния ден. В компанията на Еленко от ГИ двете дами разказват за видовете йога, качествата, които развива, заниманията за деца и възрастни; разбираме трябва ли катарзис да ни отведе към практиките, кому е нужна психотелесна психотерапия, има ли шанс месояден с йогата и защо е университет медитацията.

Удобни дрехи, постелка, време и доза дисциплина е всичко в стартер пака за прохождащи йоги. Да започне може всеки, във всеки етап от живота си, дори 3-годишните деца. Йога е дадена на човечеството, за да повиши качеството му на живот, с нея хората успяват доста по-леко и по-будно да минават през всяка ситуация в живота си, твърдят Нина и Нели. Обясняват още, че начинаещите започват с релаксация и практики, насочени към физическото тяло, следва дишането и чак след това идва духовното. „Затова и не можем директно да скочим в медитацията, тя е като университета – не можем да прескочим детската градина, основното училище, гимназията, и бам – да скочим там, защото преди това трябва да сме се подготвили“, обяснява Нели. Последните 10 минути от епизод 5 са чиста проба наслада от тишината, покоя и хармонията отвътре, които „Аматьор“ поднася на слушателя с аудио релаксация, водена от Нина.

Yettel
Снимка: Yettel

Търсещите още спорта, в който да проходят, могат да направят справка в шарения архив на „Аматьор“. Брой 4 мята чевръсто слушателите във философията и практиката на бразилското джу джицу с прелюбопитен разговор в София и в село Чавдар. Че далеч не всичко в този спорт е спаринг разбираме от четирима про-та от най-големия клуб по бразилското джу джицу у нас Twisted Jiu Jitsu, които в разказа си разбиват мита за много бой с латино привкус. Че и напротив – един от най-безопасните спортове с пълен контакт, съревнованието се случа на пода, няма удари и хвърляния с голяма амплитуда и позволява да се практикува от всеки. Aма наистина от всеки: най-малките започват с тренировките едва на 3 години, често първи стъпки в залата правят хора на 70+ и никой никого не бие лошо и позорно. Гостите споделят личен опит за първите стъпки в тренировките, добродетелите за физиката и духа, и за съзидателната сила на смирението; разбираме и има ли спорт след падането от гараж и дисковата херния, казва ли се здрасти на сенсея и има ли друг колан след черния.

Онези, на които джу джицу съспенсът им е дошъл в повече, могат да направят още една крачка назад и да поемат въздух с трети епизод, който ни качва на високо и красиво за планински преход. Гидове на Еленко в това издание са двама души, които правят планината достъпна и безопасна със знания – Панайот Толев, създател на един от най-големите сайтове с проверени маршрути tripsjournal.com с над 300 описани трека, и д-р Витан Витанов, който организира курсове за първа долекарска помощ с Академия Първа помощ. Панайот дава минимума за екипировка, ако от гледката на терасата се вдъхновим ей сега да щурмуваме Черни връх; разбираме и защо обувките са най-важният елемент, може ли с токчета на Витоша, ориентир ли е музиката в планината и топ 5 на най-яките хижи у нас. А „застраховката в планината изобщо не я коментираме“. Другото планинско про в епизода – Витан, прави простичка дисекция на уменията и консумативите, с които да тръгнем към върха. Докторът-планинар ни обяснява защо зимната планина е друга бира и е хубаво първо да имаме опит с лятната, как „само раницата би останала същата“ от екипировката, а маршрутите са коренно различни. А, да – и колко е важно да загърбим психологията, че на нас инцидент горе няма да ни се случи.

Yettel
Снимка: Yettel

Предоволно вдъхновение бъдещите аматьори могат да почерпят с бърза спортна ретроспекция и от първите две серии на подкаста. В пилотния брой, посветен на колоезденето в града, Еленко влиза в първата си аматьорска авантюра заедно с националния ни шампион по колоездене за 2020 г. Теодор Русев. Брой №2 пък буквално вдига слушателя във въздуха заедно с Митко Панайотов от ГИ, който полита с парапланер от южните склонове на Стара планина край Сопот.

Нисък старт вече е заел и брой 6 на „Аматьор“, за който на първо време ще ни трябват крака, сърце и ентусиазъм. Новата серия ще бъде налична този петък в канала на „Говори ѝнтернет“ в Spotify и на сайта на подкаста, наред с всички издания на поредицата. А за любопитки и следващи теми бъдещите аматьори могат да следят профила на Yettel във Фейсбук и Инстраграм.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти