8 сериала, които да ви помогнат с ученето на английски език

Платена публикация

8 сериала, които да ви помогнат с ученето на английски език
Снимка: Britanica

ЗА НАЧИНАЕЩИ

Великобритания е родила както велики музиканти, така и страхотни режисьори и сценаристи. И в такава среда не може да не се роди и сериал за хора с начинаещи познания по английски език. „Extr@” е разделен на 4 части за 4-те най-популярни езика – английски, френски, испански и немски. Сюжетите са много лесни, достъпни, а героите нарочно говорят бавно, за да се разбира всичко. А в крайна сметка ако не схванете нищо, винаги има субтитри.

Много популярни са анимационните серии с Peppa Pig, които са предназначени за деца. Епизодите са кратки, не повече от пет минути, в които прасенцето Пеппа разказва за разни неща от живота си. Лексиката и сюжетът са максимално опростени, така че да достигат до малчуганите. Пет минути от деня, а всъщност толкова много.

БАЗОВ АНГЛИЙСКИ

Все по-малко хора помнят Алф от планетата Мелмак и неговите премеждия на гости на Уили, комбинирани с вечния му апетит за котки. Но благодарение на този сериал може да схванете основните елементи от речта, които се използват в ежедневието. Също така лесно ще научите лексика и типично разговорни фрази на английски език. А също така ще се забавлявате – все пак „Алф“ е класика в комедийните сериали.

Британските диалекти винаги са впечатлявали с разнообразието. На север местоименията сякаш се използват както му дойде на говорещия, докато на юг към Портсмут всяка дума се изговаря с отворена уста. Различните начини на говор може много добре да се забележат в сериала „Misfits” (или „Особняци“ на български). Освен, че е пример за богатия речник на английския език, ще научите и някоя друга мръсна дума, за чието ползване дори не сте подозирали.

НАД СРЕДНОТО НИВО

Знаете ли защо „Приятели“ е толкова обичан дори след 10 сезона? Защо не се изтърка, а остана легенда и отправна точка в свободното време на стотици хора? Защото диалозите винаги са били в основата на сериала. Вербалните умения, безкрайните шеги и фразите „How youu doing” на Джоуи и „I got off the plane” на Рейчъл в последния епизод. Приятелите, които така и не разбрахме как си плащат наема, при положение че постоянно висят в кафето Central Perk, вместо да ходят на работа, останаха в сърцата ни. А с тях и ключовите им фрази.

4 8 15 16 23 42. Познати ли са ви тези числа? Идват от сериала „Изгубени“ (“Lost”), който създаде истински фурор, когато излезе. Леката комбинация на драма и фантастика, изпълнена и с малко мистика накара много хора да чакат трепетно всеки нов епизод. И тъй като всички бяха оцелели от международен полет, използваха английски език на различни акценти и диалекти.

Това е истинско упражнение за практическите ползи на езика в извънакадемична среда, или по-точно истинския живот.

ЗА СПЕЦИАЛИСТИ

Говорейки за класики, не може да не споменем „Доктор Хаус“ (“House MD” в оригинал). Няма нужда да разбирате от медицина, за да заобичате този сериал. Макар и главния герой да не е с най-приятните свойства на характера, речниковият му запас и академичното обяснение понякога са предизвикателство дори за високообразовани хора в сферата на английския език. А и темата на сериала с времето излизаше от рамките на стандартната медицина, така че се научаваше и повече по темата „Аз и моето вътрешно страдание“ и всички свързани с това емоционални премеждия.

Когато един сериал е базиран на дебели книги, няма как езика в него да е прост. Напротив, „Игра на тронове“/“Game of Trones” е една от най-предизвикателните поредици и трябва да сме благодарни, че са открили подходящи преводачи за субтитрите. Използват се всички наклонения, перфектни времена на глаголите, фразови глаголи и всичко друго, което не се използва в ежедневните ни дребни разговори.

Но пък ако не познавате детайлите на един език, можете ли наистина да кажете, че го говориш изобщо?

Естествено има и по-лесен начин за възприемане на знания и умения на английски език. Просто отидете в близкия филиал на BRITANICA, направете тест за определяне нивото си и стартирайте приключение, което отново да запали любовта към ученето у вас. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти