5 причини да посетите Пловдив!

Платена публикация

Пеещите фонтани
Снимка: Стоян Стоянов/Община Пловдив

Няма как да не обичате Пловдив!

Вкусен и пъстър, и шумен и тих, и романтичен и забавен, и древен и модерен, Вечният град ви очаква

Специално за вас избрахме топ 5 причини да отделите поне два дена в Пловдив.

А кой знае - отидете ли за уикенд, може да останете и по-дълго, защото Пловдив има какво да покаже и не спира да очарова и изненадва.

Пловдив е новата Европейска столица на културата за 2019 година. Културният календар на града изобилства от примамливи събития, а сега заедно с титлата от Общината и Фондация „Пловдив 2019“ ни обещават много нови и впечатляващи инициативи.

През деня може да посетите някои от съвременните арт фестивали, които се провеждат всеки уикенд в „Капана“.

Кварталът, който убедително се превръща в единствения по рода си в България център на творческите индустрии предлага и многообразие от галерии, работилници, ателиета, очарователни заведения и малки магазинчета за ръчно изработени дрехи и аксесоари.

Следете програмата на арт квартала на www.facebook.com/kapana.creative.district

Настане ли вечер, богатата събитийна програма на града става все по-пъстра.

Едва ли ще е лесно да изберете между множеството възможности, които Пловдив предлага, а най-хубавата новина е, че повечето от тях се случват под звездите – на места като Античния амфитеатър, лятно кино „Орфей“, „Конюшните на Царя“ или направо на площадите, малките романтични възрожденски улички или по парковете. За да не пропуснете някое от тях, следете редовно програмата на града на www.visitplovdiv.com.

Не можем да говорим за Пловдив и да не споменем и за неговото богато минало.

Дори да не се интересувате от история, няма как да подминете реновираните археологически забележителности и да не си направите поне едно селфи.

Едва ли ще устоите на Възрожденската романтика на Стария град, калдъръмените му улички и запазената архитектура на цветните му къщи.

Нито може да се спасите от изкушението да разгледате Римския стадион и да видите 3D филмче за игрите, провеждани там преди близо две хиляди години.

А що се отнася до откритите наскоро модернизирани Пеещи Фонтани в обновената Цар Симеонова градина, то би било непростим пропуск да не им отделите поне две посещения – през деня за разхлада и разглеждане на обновения парк, а вечерта, за да зърнете зрелищното музикално шоу на фонтаните.

Модерният спектакъл може да се види всеки четвъртък, петък и събота вечер, а през останалото време от седмицата цветните светлини на водните струи изпълват тишината.

Но Пловдив има още изкушения за вас и обещава да завладее сетивата ви изцяло. Виното и храната в града са вълшебни.

Тракийският район е известен с едни от най-добрите изби в България и това си личи във всеки един ресторант или бар, в който поръчате бутилка местно производство. В същото време многообразието от храни и ястия е напълно в унисон с колорита на Пловдив.

Още от древността градът е кръстопът между Изтока и Запада и това е ясно доловимо и в местната кухня. Наред със съвременните гурме изкушения, в Пловдив може да опитате и традиционни български, турски, арменски, гръцки, еврейски и италиански ястия.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти