300 дървета бяха засадени в „Моят зелен град“

Платена публикация

300 дървета бяха засадени в „Моят зелен град“
Снимка: Моят зелен град

Стотици любители на природата дадоха своя принос за увеличаването на горския фонд на страната и опазването на природата в осмото издание на инициативата „Моят зелен град“. Тази събота присъстващите доброволци от Системата на Coca-Cola в България от София, Банкя и Костинброд засадиха 300 дървета на територията на Банкя. Там стана реалност и първата гора, създадена в рамките на еко кампанията.

За да засадят своето дърво, в града дойдоха и тийн идолите Рафи и Играта. Талантливите изпълнители се включиха активно в съботната инициатива и дори успяха да направят свои табелки, на които изписаха имената си и ги поставиха на засаденото от тях дърво.
Като част от инициативата беше реновиран първият каптаж и „Взовия дъб“ в града, където Иван Вазов е написал своя разказ „Утро в Банки“ през 1913 г.

Официален старт на най-зеленото издание на „Моят зелен град“ дадоха досегашният кмет на Община Банкя – Рангел Марков, общинският съветник Ана Стойкова, изпълнителният директор на Coca-Cola HBC България – Светослав Атанасов и изпълнителният директор на ЕКОПАК – Тодор Бургуджиев. Те дадоха своя личен пример и засадиха първото дърво в гората на „Моят зелен град“, като приканиха повече хора да се включат и ежедневно да обръщат внимание на природата, за да може да бъде запазена за бъдещите поколения.

Тази година в „Моят зелен град” имаха възможност да се включат жителите на още 17 населени места: Пловдив, Русе, Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен, Добрич, Сливен, Ямбол, Габрово, Боровец, с. Розово (обл. Пазарджик), Сандански, Берковица, Мъглиж (обл. Ст.Загора), Димитровград и Смолян.

Всички те впрегнаха своите усилия в засаждане на дървета, почистване и облагородяване на множество региони и ремонтни разчистване на дерета от камъни, както и в ремонтни дейности на църквата в манастир „Света Богородица“. Тази година с активности по залесяване ще се включат и доброволци от Пловдив и Търговище.

В съботния ден се включиха и множество малки еко-любители, които имаха възможност да научат интересни факти за опазването на околната среда. За тях беше организиран и специалния еко-театър „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка” – образователно куклено шоу на ЕКОПАК и „Театър на приказките – София“.

Тази година инициативата „Моят зелен град“ за първи път поставя основен акцент върху залесяването, като част от традиционната кауза за опазване на околната среда и по-зелена България. Кампанията се организира от системата на Coca-Cola в България, Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и ЕКОПАК България АД.

Повече за инициативата “Моят зелен град”:
Инициативата „Моят зелен град” започва през 2008 г. и нейната основна цел е опазването на природата в големия град. През 2009 г. чрез почистването на близо 2 км от Перловската река в София бяха спестени 7 000 кг. въглероден диоксид. През 2010 г. над 500 доброволци се включиха в инициативата и почистиха бреговете на Перловската река и езерото в Южния парк в столицата и по този начин спестиха над 9000 килограма въглероден диоксид. През 2011 г. за първи път инициативата се състоя в 3 града едновременно и събра над 1 000 доброволци. През 2012 г. „Моят зелен град” се проведе в София, Банкя и Костинброд и обедини над 1 500 доброволци. Те събраха разделно 900 чувала отпадъци, боядисаха 150 пейки и детски съоръжения, засадиха над 120 нови дървета и растения и заедно дадоха своя личен пример за опазването на околната среда. През 2013 г. кампанията придоби национален мащаб, като в нея се включиха повече от 2 000 доброволци от общо 22 български града. Седмото издание на инициативата обхвана 2 500 еко-любители от 23 български града, които се включиха в превантивни активности в подкрепа на пострадалите от наводненията през 2014 г. региони в страната.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти