Бирата като изкуство: Дортмунд - не просто удоволствие, а култура

Към момента милиони по света свързваме Германия най-вече с вихрещите се страсти по футболните терени и тръпката около провеждащото се в страната Европейско първенство по футбол - Евро 2024.

Да спрем дотук обаче, би било несериозно. Особено когато всички представители на силния пол (а и много на нежния) са наясно, че това е държава, в която култът към бирата е по рождение. Любимото пиво се консумира с литри в почти всеки град и неслучайно гледката на утоляващи жаждата си с чаша студена бира хора се среща навсякъде.

Дортмунд
Снимка: Istock

Не е изключение и Дортмунд. Всъщност ето и любопитен факт - Бавария винаги се е считала за най-известния бирен център в страната сред туристите, но всъщност най-много от нея се произвежда именно тук.

В града има две големи пивоварни, а най-популярната е Dortmunder Actien Brauerei (DAB), основана още през далечната 1868 година, с годишно производство от близо 4 милиона хектолитра (другата е Dortmunder Union Brauerei).

Вкусът на тяхната бира се счита за крайъгълен камък в развитието на бирената култура, като ценителите я определят като балансирана и свежа с нотки на хмел и малц.

Разбира се, всичко това е въпрос на личен избор, но определено в Дортмунд трудно може да не ви допадне подобно пиво. А ако сте и фен, то сте на правилното място, защото тук се намира и музеят-пивоварна към DAB, от който можете да научите много за историята на бирата.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rewe Sanecki (@rewe_sanecki)

От центъра на града до музея се стига за около 15 минути и преживяването определено си заслужава. Ще видите как любимата напитка преминава през всички технологични етапи на подготовка, преди да се озове на масата ви.

Ще разгледате оборудване от близкото (и не толкова близко) минало - буквално, след като е било извадено от производство.

Ще узнаете какви видове бира са се произвеждали през годините и дори ще имате шанс да зърнете част от техните реклами по онова време чрез ретро бар с бирени бутилки и телевизор (в зависимост от марката, поставена на таблата, пред вас ще се появи реклама на съответната бира).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Timo Rabe (@timoxr47)

И освен, че ще се позабавлявате, ще усетите и най-важното - че в Германия консумирането на бира е преди всичко култура в съчетание с удоволствието от нея

бира дортмунд
Снимка: iStock

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол