Дигиталната мода: да продаваш дрехи, които не съществуват

дигитална мода
Снимка: iStock

Звучи ви абсурдно? Всъщност тази съвременна практика спечели сърцата на мнозина интернет потребители и модни маниаци. Нещо повече, тя предложи истинско решение на един от най-сериозните екологични проблеми в свят, който все повече се страхува от замърсяването и негативните последици от свръхпроизводството. Но нека да запознем отначало.

Под "дигитална мода" разбираме 3D проектирането на дрехи, които съществуват само виртуално.

Освен че навлиза на пазара като устойчива алтернатива на т.нар. "бърза мода", тя обслужва и потребностите ни да сме горди притежатели на нещо уникално, изработено специално за нас. И в защита срещу скептиците, ще добавим, че тази идея има доста доходоносни "реални" приложения.

дигитална мода
Снимка: iStock

През май 2019-та беше създаден и първия единствен по рода си изцяло дигитален магазин. Собственикът, който се занимава и с анимация, признава, че се вдъхновява от студент по мода и неговото портфолио, генерирано изцяло с холограми.

Междувременно магазин в Лондон предлага на клиентите си възможността да изпробват дигитални облекла, като в замяна трябва да дарят своя стара дреха. За целта просто трябва да застанат пред "вълшебно огледало" с видеокамера и проектор и да видят в отражението как дигиталната дреха им стои в реално време.

E, надали виртуалните дрехи изцяло ще заменят истинския плат, който можем да облечем сами. Но ако проследим как през последните десетилетия дигиталното пространство става все по-голяма част от нашия живот, подобна хипотеза започва да ни звучи все по-убедително. Едно обаче е сигурно - модната индустрия вече никога няма да бъде същата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти