Защо косата ни побелява

Такъв е животът
Снимка: Thinkstock

Въпреки разпространеното мнение, че побелялата коса е признак за мъдрост - тя всъщност няма нищо общо с промяната в цвета на косата с напредването на възрастта, убедени са група от американски учени.

Това побеляване е предизвикано от натрупването на водороден пероксид поради износването на фоликулите на косъма, а пероксидът блокира нормалния синтез на пигмента меланин.

"Всички клетки на косата произвеждат миниатюрни частици водороден пероксид и колкото повече остаряваме, толкова по-голямо е количеството на синтезираното вещество. По този начин косата се обезцветява отвътре и става сива, а след това напълно бяла", твърдят щатските експерти, цитирани от информационната агенция "Ройтерс".

Те са изследвали клетъчната структура на фоликулите на косъма и са установили, че натрупването на водороден пероксид е предизвикано от намаляването на количеството фермент - вещество, способстващо за разпада на водородния пероксид до вода и кислород.

Фоликулите не могат да възстановят вредите, причинени от водородния пероксид, поради ниските нива на ферментите (MSR A и B), които по принцип изпълняват тази функция.

Освен това високото съдържание на водороден пероксид и ниските концентрации на важните ферменти възпрепятстват формирането на фермента тирозиназа, регулиращ производството на меланин във фоликулите на косъма. Именно меланинът е отговорен за цвета на косата, кожата и очите.

Според учените аналогични процеси вероятно са основна причина и за кожното заболяване витилиго.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти