Загубихме един от емблематичните дизайнери на 20 в.

Алая
Снимка: Getty/Guliver

Френско-тунизийският моден дизайнер Азедин Алая почина на 77-годишна възраст. 

Той пробива в света на модата през 80-те години на миналия век.

Алая става атипична фигура на модата в Париж - дефилетата му са извън рамките на седмиците на модата и не се отличават с впечатляваща постановка.

Той създава едни от най-бляскавите вечерни рокли, носени в Холивуд.

Известен е като голям ценител на женската красота и извивки и всичките му модели подчертават именно изящните женски форми.

Сред неговите верни почитатели са супермоделът Наоми Кембъл, която е негово откритие и дълго време - негово протеже, бившата първа дама на САЩ Мишел Обама, както и Мадона, Марая Кери, Лейди Гага, Виктория Бекъм, Риана Ким и Кортни Кардашиян и много други.

Алая е роден в семейство на тунизийски фермери през 1940 г. Завършва скулптура в училището по изкуства в столицата Тунис и впоследствие работи като помощник в шивашко ателие в един от бедните й квартали. През 50-те години се мести в Париж, където работи за марки като „Диор“ и „Ги Ларош“, преди да започне самостоятелната си кариера.

Алая
Снимка: Getty/Guliver

Той става известен с изкусителни тоалети, подчертаващи женските форми. През годините негови музи са били френската певица и актриса Арлети, холивудската икона Грета Гарбо и певицата и актриса от Ямайка Грейс Джоунс. През 2000 г. Алая сключва договор за съвместна работа с „Прада“, но го прекратява седем години по-късно, за да се присъедини към швейцарската марка за луксозни стоки „Ришмон“.

Преди няколко години, когато беше премиерата на парфюма на Алая, в България пристигна специална книга с черни корици, в които български модни редактори можеха да напишат поздравление до дизайнера. Edna.bg също отправи тогава, даже на френски, своя поздрав към дизайнера за новото му начинание. 

Организаторите тогава ни увериха, че Азедин се отнася с изключително внимание към почитателите си и чете всичко, което получава от тях. Така че дори за миг, макар и задочно, сме били част от света на големия дизайнер. 

Вижте в галерията малка част от звездите, носили тоалети на г-н Алая през годините >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти