За солариума без любов

За солариума без любов
Снимка: Thinkstock

Биляна Божилова

Защо заставам срещу солариума ли? Защото се нагледах на неестествено кафяви лица и тела с жълтеникав оттенък.

Едно е да се върнеш от Малдивите през януари с естествен шоколадов загар, съвсем друго е да се изпечеш в "ултравиолетовата камера".

Не всяка от нас може да си позволи дълга почивка на екзотичен остров, а няколко сесии в солариум са общодостъпни. Жаждата за целогодишен тен, често преминаваща в тенорексия и наложеното виждане, че бялата кожа отстъпва на тъмната по сексапил, водят до умопомрачителни резултати сред много млади момичета.

Няма уважаващ професията си дерматолог, който да препоръча честите посещения на солариум, въпреки че официално машината за тен допуска до кожата само UVA лъчите и спира вредните UVB лъчи със специални екрани.

За равномерен целогодишен тен са необходими около 15-20 кратки сеанса от по 5-10 минути два пъти в годината. Проблемът е, че запалените тенорексици редовно стигат до свръхизлагане. Така кожата им загубва еластичността си и е предразположена към по-бързо стареене. Увеличеният риск от ракови заболявания на кожата въобще няма нужда от коментар.

"Слънцето също е вредно!" - ще възкликнат не без основание някои от вас и затова бързам да уточня, че не възнамерявам да противопоставям начините за получаване на тен по отношение на (не)здравословния им ефект върху кожата. Темата е по-скоро модна и психологична, отколкото козметична и дерматологична.

Неслучайно изкуственият тен е сред най-непривлекателните характеристики в дамската визия през 2014 година. Ето че една от основните причини за използване на солариум не е актуална. Просто не е модерно.

А ако беше модерно? Да поразсъждаваме върху още по-сериозния проблем на жените с ниската им самооценка на база външни характеристики. И всъщност целогодишното използване на солариум не е ли равностойно на продължителното избелване на кожата при Майкъл Джексън, което беше с фатални последици? Леко пресилено сравнение, но не толкова далече от реалността. Всички опити за тотална промяна на външността обикновено са свързани с ниска самооценка, което може да премине в по-сериозен психологичен проблем.

Истината е, че цветът не е най-важният фактор за хубава кожа. Красивата кожа е гладка, нежна и изпълнена с живот. Природата и козметичната индустрия се грижат нищо да не ѝ липсва и само от нас самите зависи какви грижи ще полагаме за нея. Солариумът не е най-доброто за кожата. Изкуственият тен през зимата е отблъскващ.

Естествената красота е най-красива на света! Добре известно мото, което дори да не спаси света, поне ще го направи по-истински и по-красив.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти