За кожата след лятото или колко е лошо да изгориш

За кожата след лятото или колко е лошо да изгориш
Снимка: Thinkstock

За повечето от нас лятото е най-приятният сезон. Свързваме го със слънцето, плажа, морето, приятния златист загар. Същият този загар, който може да причини доста щети на нашата кожа.

Не ви ли се е случвало поне веднъж да заспите на плажа и да се събудите адски червена, че дори подпухнала от слънчевите лъчи.

Лошо си изгоряла и бързаш да се намажеш с кисело мляко, защото това е един от най-разпространените бабини съвети за намаляване на болката от изгарянето. Но последствията остават. След като кожата се успокои много често зачервяванията се превръщат в тъмни петна, които в медицината се наричат „пигментации“.

И сега какво? Попитахме дерматолозите д-р Олеся Велинова от център по естетика Persona и д-р Дончо Етугов от дерматологична клиника Este Derm.

Пигментациите всъщност представляват натрупване на пигмента мелалин в клетките, като целта е меланинът да предпази клетката от UV лъчите. Но някои клетки трупат прекалено много меланин и това прави кожата на петна. Има различни видове пигментации, в зависимост от произхода им. Някои се появяват в следствие на хормонален дисбаланс. Най-често жените страдат имат този проблем, заради типично женските полови хормони естроген и прогестерон. По време и след бременност се образуват пигментни петна по лицето, корема, горната устна.

Други петна са просто плод на генетичния ни код. Например, русите и рижите хора със светли кожи много често имат лунички по скулите, челото, носа, които особено лятото се засилват от слънчевите лъчи. Солариумите, както и честата употреба на агресивни избелващи вещества също са причина за образуването на петна по кожата.

Как да се излекуваме?

Методите за лечение са много в зависимост от вида на петната и техния произход.  Но най-напред мланоцитите (клетките, които произвеждат меланин) трябва да бъдат накарани да спрат да произвеждат пигмент. За целта се използват блокиращи продукти, които се вкарват в кожата чрез мезотерапия, казва д-р Етугов. След това се преминава към лечение за заличаване на вече образуваните петна.

Лечението на по-тежки пигментации е най-често лазерно. Най-мощните лазери са V-Beam Perfect, което, разбира се, е израелско изобретение, както и Gentle Lase Pro, което пък е американска разработка. Принципът на действие и на двата лазера е подобен. Те произвеждат импулс, който прониква в кожата и изгаря пигментиралата клетка. По този начин тя се унищожава завинаги.

Ако тя не е била захранена с кръвоносни съдове,  то пигментацията няма да се появи отново. Терапията е болезнена, има възстановителен период, но пък крайният резултат си заслужава напълно. Лазерното лечение е един от най-успешните и модерни методи за заличаване на сериозни пигментации, казват дерматолозите. За наше успокоение лазерите V-Beam Perfecta и Gentle Lase Pro се намират и в България в елитните клиники по дерматология.

Когато целим просто да изравним тена след лятото то решението е лесно, че дори и приятно. Терапията е HydraFacial - Britenol. Тя представлява отстраняване на повърхностния слой на кожата, подобно на пилинг, но чрез специални серуми. Сред съставките на серумите са алфа-арбутин, екстракт от конски кестен и мечо грозде, арника, зелен чай и стабилизирана формула на Витамин С, които са силни избелващи продукти.

Подхранват кожата, избелват я и придават изключително равен тен, като след нанасяне на фон дьо тен. „В комбинация с терапията за петна Intraceuticals Opulence ефектът ще бъде още по-бистър и равен тен“, казва д-р Велинова. Сред съставките на Intraceuticals Opulence е редкият и много ценен екстракт от жълт лапад, считан за най-мощното избелващо средство. Индианците са го ползвали векове наред с тази цел.

И все пак колкото и модерни решения за заличаване на петна да измислят инженерите и лекарите, но най-важното е превенцията.

Така че внимавайте със слънцето, защото вече знаете… колко е лошо да изгориш.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти