Вредим ли сами на ноктите си

Вредим ли сами на ноктите си
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

За да имате красив маникюр и здрави нокти не е нужно да посещавате маникюрист през две седмици, въпреки че това определено би помогнало.

По-важно обаче е да се замислите дали самите навици, които имате, не ви пречат.

Например – имате навика да чоплите пръстите си и кожичките около нокътната плоча, да използвате маникюра като отварачка или за премахване на всевъзможни етикети, търкане на различни повърхности и т.н. Mиенето на чинии без ръкавици също вреди не само на маникюра, но и на кожата на ръцете ви.

Затова е нужно да се замислите дали сами не съсипвате здравия вид на ноктите ви.

Те имат за цел да предпазят връхчетата на пръстите от външни наранявания, а не с тях да обелвате досадния етикет с цената от това, което сте си купили, нито да чоплите нещо, докато сте нервни и най-малкото – да ги гризете.

Ако не използвате ръкавици, докато миете чинии или чистите със силни препарати, то задължително променете това и си наложете навика винаги да слагате гумени ръкавици.

Ползвайте подходящ крем за ръце поне вечер преди лягане, а няма да сбъркате, ако си носите един в чантата и след миене на ръцете нанасяте малко от него на дланите.

Купете си масло за кожички и слагайте по малко от него около ноктите най-добре вечер или когато имате пет свободни минути, през които да не използвате активно ръцете си (гледате телевизия, например).

Ако ноктите ви са слаби и чупливи, то нанасяйте редовно върху тях заздравител за нокти, който се продава във всеки един козметичен магазин.

Имате ли възможност да посещавате маникюрист веднъж месечно, то го правете. Така ще сте сигурни, че ноктите ви са добре оформени и кожичките поддържани, а и когато знаете, че сте заплатили услугата, ще внимавате повече за маникюра си и ще се постараете да не го съсипете без време.

Витамините също имат ключово значение за здравината и доброто състояние на нокти и коса.

Витамин Е подобрява повърхността на ноктите и ги укрепва, докато недостигът на витамин А води до чупливост и изсушаване, както и забавя растежа.

Липсата на витамин С пък прави кожата слаба и склонна към поява на стърчащи кожички.

Недостиг на витамини от група В спомага за нарушаване на гладкостта на нокътната плоча, поява на неравности, както и заплаха от развиване на гъбична или бактериална инфекция.

С наближаването на пролетта организмът изпитва недостиг на витамини и хранителни вещества, затова може да взимате допълнително хранителни добавки или да разнообразите менюто си с повече пресни зеленчуци и плодове.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти