"Вог" с етичен кодекс

Певицата Бионсе застана на корицата на майския брой на британския "Вог"
Снимка: Vogue

Британският "Вог" ("Vogue") става първото списание, което се съгласява с кодекс от 10 точки, защитаващ правата на работещите модели. Революционният документ се отнася за фотосесиите, снимани в студия и на определени места и обещава, че моделите ще получат гаранции относно часовете труд, почивки, храна, транспорт, голота и полуголота, климатични условия, съблекални и навременно плащане.

"Нашата подкрепа засилва трайния ни ангажимент да зададем основните критерии по този важен проблем в модната индустрия", заяви Александра Шулман, главен редактор на британското издание на "Вог", цитирана от лондонския вестник "London Evening Standard".

Инициативата била подета от босненския модел Дуня Кнежевич, която била изумена, разбирайки, че няма орган, представляващ правата на моделите.

"Подписването на кодекса показва решителността на британския "Вог" да подобри условията на труд за моделите. Надяваме се, че и други списания, издателства, търговски вериги и дизайнери също ще разберат важността от законовата защита на моделите на работното им място и ще подпишат този кодекс, за да предотвратят отношение, което би било напълно неприемливо във всяка друга професия", допълни Кнежевич.

Кодексът забранява момичета под 16-годишна възраст да бъдат снимани за фотосесии, предназначени за възрастни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти