В козметичната чанта на Фрида Кало

Фрида Кало
Снимка: Artsy

Дори 60 години след смъртта ѝ, наследството на Фрида Кало е по-актуално отвсякога. Това доказва и изложбата “Frida Kahlo: Making Her Self Up” в Музея на Виктория и Албърт в Лондон (отворена до 4 ноември тази година), която включва мащабна колекция от предмети на мексиканската художничка.

Сред тях са 6 500 снимки и общо 300 дрехи, бижута и аксесоари, запазени от съпруга ѝ Диего Ривера, съхранени в дома им в Мексико Сити, известен като Синята къща. Освен цветните Техуана рокли и украсените протези на Кало, изложбата повдига кулусите зад пословичната ѝ суета и продуктите, които художничката използва не само върху лицето, но и платната си.

За навиците на мексиканката нейната близка приятелка Олга Кампос казва:

„Тя имаше специални умения за нанасяне на грим и постигане на естествен вид, като отделяше доста време, за да се получи този ефект. Тя винаги беше гримирана и добре облечена, дори да не очаква посетители.“

След като извива и сплита косата си нависоко, завършвайки с корона от свежи цветя, Кало поставя върху лицето си крем за суха кожа на Pond’s и оризова пудра Coty’s. Мексиканката уплътнява миглите си с черни пигменти Talika, а за да акцентира върху своите вежди, използва молив в абаносов цвят на любимата си марка Revlon, която открива производство в Мексико през 1948 г.

Както самата художничка изобразява в своите автопортрети, Фрида обича да оцветява устните и скулите си в наситено пурпурно. Кураторът на изложбата – Клер Уилкокс, обяснява, че Кало е имала слабост към червилата и често е оставяла червени отпечатъци с целувка по писма и снимки. Затова и част от експонатите в Музея на Виктория и Албърт са използваните от художничката руж на Revlon в ярко розово, съчетан с малка кръгла гъбичка, любимото ѝ червило, наречено “Everything’s Rosy” („Всичко е розово“), и флаконче лак за нокти “Raven Red” („Гарваново червено“).

Снимка: netinfo

Поглеждайки назад, още по-голямо впечатление прави не само употребата на ярки цветове, но и начинът, по който мексиканката подчертава своите необичайни черти, вместо да ги прикрива. Освен сключените си вежди, това е и лекият мустак, който тя никога не премахва. Както обяснява Уилкокс:

„Външният вид на Фрида Кало е бил нетрадиционен през целия ѝ живот, но никога не се е опитвала да скрие чертите, които тя определя като мъжки. Нейната дързост и увереност я превръщат в модел за подражание за независимите и свободно мислещи жени, които не искат да се подчиняват на общоприетите стандарти за красота.“

Така 111 години след своето рождение художничката си остава новатор, който продължава да вдъхновява жените по света. Затова не се двоумете дали да си сложите червено червило и използвайте пинсетите, както самите вие сметнете за добре.

Фрида Кало
Снимка: Stylux

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти