В ерата на ботокса

Инжектиране на ботокс против бръчки около очите
Снимка: Getty/Images

Този месец се отбелязват 10 години от присъствието на ботокса в козметиката. Може да се каже, че няма никакви изгледи този продукт да "залезе" от небосклона на най-разпространените продукти против бръчки, а се очаква още дълги години да е в услуга на всички, желаещи да се разкрасят и подмладят.

В началото на откриването си ботоксът е бил предназначен за лечение на мускулни спазми и други подобни проблеми, но за десет години нещата значително са се променили.

С всяка изминала година ботоксът навлиза все по-сериозно в козметиката, която жените ползват. Всеки ден излизат нови продукти  за лице и тяло, за които производителите твърдят, че съдържат ботокс, а инжектирането на това вещество се предлага във все повече козметични салони.

Що се отнася до холивудските знаменитости, те първо отричат да употребяват ботокс, след това си признават, а някои, като Мадона, даже казват, че са пристрастени към него.

Ето и няколко любопитни факта за това вещество.

Ботоксът може да бъде представян като лекарство, което влияе само на тялото, но според някои изследвания той се отразява и на психиката на хората, които го ползват. След инжектирането му лицевите мускули "замръзват“ и ограничават правенето на редица гримаси, което според психолозите може да доведе до стрес и депресия.

Освен това е доказано, че хората, които прибягват до този метод против бръчки са доста по-суетни и самовлюбени от останалите.

Появиха се редица салони и козметички без лиценз, които инжектираха на клиентите си инжекции, които уж съдържали ботокс. След няколко неприятни резултата всички световни здравни организации призоваха хората да внимават много кой и какво точно инжектира в лицата им.

Ботоксът се превърна в печеливша ниша за милиони долари, а търговците бързо забелязаха, че всичко с надпис "ботокс“ се радва на вниманието на жените.

Като цяло този метод за заличаване на бръчки се препоръчва за жени на средна възраст, но много и от по-младите решиха да използват ботокса като превантивна мярка, а една майка дори инжектира токсина на 8-годишната си дъщеричка.

Истината е, че ботоксът може да помогне наистина в изглаждането на бръчките, но не може да влезе в ролята на фонтана на младостта и да спре процеса на стареене.

Дали наистина лицето има нужда от подобно третиране с токсини, всеки решава сам за себе си.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти