Създадено за Eucerin

Триглавият враг на хубавата кожа и как да се справим с него

Eucerin
Снимка: Eucerin

Хубавата кожа на лицето е най-големият природен подарък и ценност за всяка жена, и неслучайно грижата за този дар заема голяма част от времето и мислите ни (а често – и от средствата ни).

Като тийнейджъри и млади жени обаче много от нас се сблъскват с различни състояния на кожата, които развалят удоволствието от това да излезеш от вкъщи и да покажеш стегнатото си, сияйно лице на света. 

Акнето, белите и черните точки са трите най-популярни врагове (или един, но триглав враг)на женската кожа и въпреки че медицината и конкретно дерматологията са доста усъвършенствани в грижата и превенцията, все още не е съвършено ясно кое е онова нещо, което предизвиква тези състояния.

Ако на някакъв етап от живота си сте имали акне, сигурно знаете до болка колко трудно и упорито се изчиства то, и какво ви е коствало да го направите. Не е толкова сигурно обаче, че сте разбрали какво точно го е отключило, защото възможните причини са наистина много и вероятно дори е ставало въпрос за комбинация от тях.

Храненето например е от ключово значение за състоянието на кожата ни. Няма как да не сте забелязали, че когато се храните непълноценно, с храни, които имат нулева нутриционна стойност, а само калорийна – каквито са всички джънк продукти, тестени изделия, бяла захар и напитки с глюкозо-фруктозен сироп, идва момент, в който пъпките по лицето, образно казано, започват да надигат глава и се опитват да сигнализират, че нещо в организма не е наред. Най-вероятно това е излишното количество въглехидрати, особено високогликемичните, които причиняват възпаления и карат кожата ви да реагира бурно. 

Много жени споделят, че млечните продукти им действат по същия начин – предизвикват акне и запушване на порите. Това означава, че ако имате съмнения, че хранителния ви режим е в пряка връзка с наличието на акне, най-добре е да започнете да елиминирате един или друг вид храна за известно време (около три седмици) и след това да я въведете отново поединично, наблюдавайки реакцията на кожата си. Това е известната „елиминационна диета“, с която евентуално може да откриете коя храна ви действа зле, и да я замените с друга – например, вместо да ядете бял хляб, да преминете на пълнозърнести, нискогликемични продукти. Започнете да приемате достатъчно количество омега мастни киселини, както и цинк и антиоксиданти – под формата на дребни горски плодове, както и достатъчно вода.

жена вода
Снимка: Thinkstock

Каквото и да ядете обаче, ако всяко хранене завършва с цигара, а след нея идват още много цигари, имайте предвид, че просто няма как да имате свежа кожа. Редица проучвания доказват връзката между тютюнопушенето и появата на акне, а причините са промяната на състава на себума и оксидативният стрес, който химикалите в цигарите оказват на кожата. Да спреш да пушиш е трудно, то се знае, но пък и кожата ви е една и е ваша завинаги – така че, погрижете се за нея и не я тровете. 

Постояният прием на някои лекарства и препарати също се отразява на кожата – такива са например антидепресантите, антиепилептиците и стероидите. Към тях добавяме и антибиотиците, които увреждат стомашно-чревната флора, а това моментално дава отражение върху външния вид на кожата ни.

Стресът, който вече е неотменна част от живота ни, е също един от главните врагове на хубава кожа. В състояние на стрес организмът ни повишава нивата на кортизол (хормон на стреса), както и секрецията на инсулин, който пък отговаря за обработката на захарта и въглехидратите. В резултат на това тялото ни започва да произвежда повече андрогени – мъжки хормони, а те, от своя страна, повишават нивата на себума и карат клетките да се свръзпроизвеждат. Така се появяват запушените пори и мастни жлези.

жена лице кожа
Снимка: Thinkstock

Да се борим със стреса не е лесно – не става за 1 нощ, нито дори за месец. Трябва да подходите систематично и отговорно, да разберете кое е онова, което ви стресира и заради което не спите пълноценно, и да се опитате да го елиминирате доколкото е възможно. Започнете да приемате магнезий, да си лягате по-рано и да пиете повече вода. В дългосрочен план това ще ви помогне да излезете от порочния кръг стрес – акне.

Слънцето и неправилната грижа за кожата са още два фактора, за които трябва да сте наясно. Ако използвате агресивна козметика или такава, която не е за вашия тип кожа, не очаквайте лицето ви да е в добро състояние. На пазара има достатъчно видове козметика за проблемна кожа, на достъпни цени и с прекрасни качества – Eucerin например е един от хубавите примери за такъв тип продукти.

Прекомерното излагане на слънчеви лъчи, особено ако приемате лекарства против акне и не използвате слънцезащитни продукти, е абсолютно противопоказно, тъй като някои от тези медикаменти правят кожата особено чувствителна. Слънцето пък изсушава кожата и въпреки че някои хора смятат, че това им помага срещу акнето, това всъщност го влошава, тъй като мастните клетки се опитват да наваксат дехидратацията с усилено производство на себум. 

В обобщение, може да се каже, че няма еднозначна причина по лицето ни да избухне акне, и, за наш ужас, да ни излязат  и няколко черни и бели точки. Най-често става въпрос за комбинирани фактори. 

Правилната реакция на всичко това е да живеем здравословно, да подхождаме отговорно към тялото ни – огромна част от което е и кожата, да се храним пълноценно, да не се тровим прекомерно с цигари, и, разбира се, да подбираме козметиката си адекватно. 

Звучи сложно, но не е – само трябва да го сложите в списъка си с приоритети, в който хубавата и здрава кожа на лицето би трябвало да заема едно от челните места!

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти