Създадено за Merz Spezial

Топ фризьорът Калин Велинов разкрива тайните на лъскавата коса (и една грешка, която всички правим)

Merz
Снимка: Merz

Доброто здраве на косата е в основата на добрия външен вид и Калин Велинов се съгласи да сподели с нас своите тайни и съвети за постигането на бляскава и жизнена визия на косата.

Калин е един от актуалните фризьори и колористи в страната. Той е трейнер и участник в многобройни семинари за напреднали фризьори, където представя най-новите тенденции във фризьорството и колористиката. Бил е част от екипа на многобройни филмови проекти, като сериалите „Стъклен дом“ и „Под прикритие“, реклами на познати и обичани брандове и много други. Популярни личности като Яна Маринова и Ариа се доверяват на опита и уменията му, за грижите за добрата визия на косата им.

Разкажи ни малко повече за себе си. От колко време си фризьор?

Започнах да се занимавам с фризьорство преди повече от 15 години. Тогава в мен се породи желанието да виждам промяна във външния вид на хората и най-вече такава, в която аз имам пръст. Имаше момент, когато сериозно обмислях инициирането на кампании, в които безвъзмездно да променям хората - да удовлетворя желанието си да помагам на хората да изглеждат по-представително, да променя невзрачния им и потиснат вид. Това беше мотивацията ми да започна фризьорските курсове. По стечение на обстоятелствата, почти веднага щом завърших курса бях привлечен като трейнър към една от водещите на пазара компании за стилизиращи продукти. Въпреки че аз самият не бях много уверен в уменията си, учителката ми ме убеди, че съм готов и ме хвърли в дълбокото, така да се каже. Тя ми даде самочувствие и увереност в уменията ми, за което съм й безкрайно благодарен.

Последва и обучение в Холандия, където бях забелязан и получих предложение да бъда нещо като рекламно лице. В следващите няколко месеца често пътувах за Холандия и участвах в обучения, където се запознах детайлно с добрите практики и тенденции в бранша, най-вече с тези в колористиката.

Merz
Снимка: Merz

Със сигурност си постигнал много висока степен на квалификация и сигурно имаш множество сертификати за специализирани обучения?

Да, имам, но мисля, че те не са толкова важни и поради това нямам и един закачен сертификат на стената. Работата и доволните клиенти са нещото, което истински сертифицира уменията ми и компетентността ми в сферата. Това е най-хубавото чувство - да направиш клиента щастлив и да го видиш усмихнат. То е и нещото, което най-много ме мотивира да продължавам да работя.

Удовлетворението на клиентите ли е това, което те прави най-щастлив в работата ти и я дефинира като успешна?

Да, разбира се, макар че все пак това си е и бизнес, не е само артистичност и удовлетворение. Така започнах и това винаги трябва да бъде в основата, но след това човек се замисля как да го превърне в работещ, сериозен бизнес. Важно е да съумееш да съчетаеш удоволствието от работата с практически бизнес модел.

Обучаваш ли други професионалисти?

Водя специализирани семинари за фирми, които са предимно за колористика и нови тенденции във фризьорството.  Това са обучения за напреднали фризьори, където те могат да се запознаят с най-новите тенденции в сферата.

Някога чувствал ли си се затормозен от професията си? Със сигурност много от хората споделят на своя фризьор много лична информация…

Научил съм се да се „изключвам“ от време на време, да си призная, и съответно това не е нещо, което може да ме затормози. Често мои колеги са ми задавали този въпрос и най-интересното е, че още ми е по-скоро интересно, винаги има на какво да се научи човек. А в професионален план постоянно има нови тенденции, нови неща, нови изисквания и със сигурност не ми е писнало да уча. Няма изгледи скоро да се случи. Харесвам и обичам професията си.

красива коса
Снимка: iStock

Кои са най-добрите практики, за да подхраним косата и да я върнем в нормалния ѝ вид след смяната на сезоните?

Когато говорим за възстановяване на вече увредена коса, е важно да наблегнем на това, че усилията трябва да бъдат насочени в две направления. Едното направление е третирането на косата с подходящите и много добре подбрани продукти, които да я подхранят и помогнат да възвърне здравия си вид. Особено важно е да използваме силно хидратиращи маски и балсами.

Повечето клиенти не са наясно и често нанасят продуктите в неправилна последователност. Първо се нанася маската и след това я запечатваш в косъма с балсама, като по този начин затваряш кутикулите и маската остава в сърцевината на косъма. Така продължава да подхранва и възстановява увредения косъм. Също така е добре да измиваме косата със шампоан, който не съдържа сулфати.

Второто направление, което много често се пренебрегва, е набавянето на правилните нутриенти на тялото, с които косата да бъде подпомогната отвътре навън. Когато тялото ви изпитва дефицит на важни за него витамини и минерали, това се отразява първо на кожата, косата и ноктите. С настъпването на зимата, освен прекрасните слънчеви дни, намалява и разнообразието на храни, богати на естествени витамини и минерали. Диетата ни става все по-бедна и това, естествено, се отразява на вида на косата ни.

В практиката си срещам много и различни жени, с различен начин на живот и стандарт, но напоследък все повече от клиентките ми споделят за добри резултати от новите специализирани капсули за коса на Мерц Специал. А и аз, като човек, който от години им прави косите, мога да кажа, че разликите са видими и осезаеми. Косата е подхранена, лъскава и жива.

Merz
Снимка: Merz

Стана ми интересно и реших да се запозная по-подробно с този продукт, тъй като всички знаем за Мерц Специал Дражетата за коса, кожа и нокти и за добрите резултати, които дават, но за мен беше много интересно да разбера, че Мерц са разработили и специален продукт, насочен към косата. Капсулите са специално проектирани да поддържат растежа на гъста, здрава коса. Съдържат витамини, микроелементи, L-цистин, екстракт от червен пипер и екстракт от просо, които в синхрон подхранват косата, за да бъде лъскава, красива и жизнена.

Най-интересното и истински отличаващо в тях обаче е специалната им микро-таргетираща система, която гарантира усвояването на всички тези елементи от тялото за постигане на максимален резултат. Когато става дума за възстановяване, грижата отвътре навън е също толкова важна като външното подхранване с балсам и маска.

Ще ни дадеш ли няколко основни правила, с които да преминем през есента и да подготвим косата си за зимните месеци?

Основното правило е, че грижата за косата трябва да се случва през цялата година. Както не може да си миеш зъбите само през лятото, така и не може да обръщаш внимание на косата само, когато започне да капе или изглежда изтощена през есента.

Всъщност зимата е доста коварна и трябва да пазим косата от суровите климатични условия, също както и есента, когато протича нормалния сезонен косопад. Особено подходящо в този период е да се приемат хранителни добавки за подхранване на косата, като се комбинира и с подходящ шампоан и балсам.

Доста често клиенти ме питат, какво ще препоръчаш освен козметика, за да възстановим и поддържаме добрия вид на косата си? Аз съм се убедил в ефикасността и качеството на Мерц и редовно го препоръчвам като допълнение към процедурите за възстановяване на косата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти