Тайната на здравата коса

Тайната на здравата коса
Снимка: Thinkstock

Всяка жена се сблъсква с онези дни, когато косата ѝ просто е решила, че няма да изглежда добре, независимо какви усилия се полагат за поддържането ѝ.

Ако тези дни започнат да зачестяват обаче, трябва да се замислите дали косата ви не страда от липса на витамини. Както не веднъж сме казвали, красотата идва отвътре, затова е много важно какво се включва в менюто ви.

Доктор Нийл Сейдик – професор по дерматология към колежа Уейл Корнел в Ню Йорк, цитиран от Ivillage.com, споделя, че когато в организма има дефицит на витамин С, косата става лесно чуплива, а когато липсват протеини е склонна към цъфтеж и става суха и слаба.

За всеки проблем си има решение, затова ви предлагаме и няколко хранителни продукта, които биха се отразили по чудесен начин на косата ви.

Стриди
Казват, че те имат свойства на афродизиак, но това, което е сигурно е, че са един от най-добрите източници на цинк – препоръчван за всички, страдащи от косопад. Този метал стимулира клетъчното делене и растежа на тъканите. Други добри източници на цинк са червеното месо, пълнозърнестите храни и други морски дарове.

Бира
Нейната здравословна тайна е силиция, скрит в пяната ѝ. Именно този елемент може да направи косата гъста и здрава. Все пак, не трябва да се прекалява и с бирата, за да не се появи така добре познатото "бирено коремче". Според различни проучвания, за мъжете се препоръчват по една-две на ден, а за дамите – до една. Други храни, богати на силиции, са банани, пълнозърнести изделия и кореноплодни зеленчуци.

Ягоди
Толкова вкусни и толкова полезни! Те са щедър източник на витамин С, който поддържа нивото на естественото омазняване на скалпа и прави косата лъскава. Освен това е от значение за нормалното оросяване на главата, което помага на кожата и косата да бъдат здрави.

Други източници на витамин С са броколи, червени и зелени сладки чушки, домати и цитруси.

Авокадо
То участва в състава на редица маски, балсами и шампоани за коса. Авокадото е богато на витамин В, който стимулира растежа на косите, както и на хранителни вещества като биотин. Други източници на биотин – ядки, яйчени жълтъци, карфиол, банани, пълнозърнести храни.

Рапично масло
То е богато на витамин Е, който е естествен антиоксидант и помага на косата да е еластична и здрава. Много други масла зса богати на този витамин, но рапичното се усвоява по-лесно от косъма, което го прави по-ефективно, освен това има по-дълъг срок на годност. Други източници на витамин Е са кедровите ядки, слънчогледово семе, пшеничен зародиш, бадеми, шафраново и слънчогледово масло.

Гъби
Те са вкусен източник на антиоксиданти, както и на пантотенова киселина, известна още като витамин В5. Подобно на други витамини от групата В5, пантотеновата киселина е съставка в редица шампоани и балсами за коса. На кратко – насърчава притока на кръв към скалпа, което спомага за растежа на здрави коси. Някои изследователи твърдят, че именно пантотеновата киселина може да предотврати окапването и побеляването на косата, но още няма еднозначни твърдения дали това е точно така и как може да се постигне. Половин чаша гъби предлагат 10 на 100 от нужната доза витамин В5 за деня, други източници са – пълнозърнести храни, омари, яйца, царевица.

Риба тон
Рибата тон е изключително полезна и колкото по-често присъства на трапезата ви, толкова по-добре за организма ви. Тя спада към мазните риби, които са невероятен източник на омега-3 мастни киселини. Те са най-добрите съюзници на красотата и здравето ви. Препоръчително е да включвате мазна риба в менюто си поне два пъти седмично. Други щедри източници на омега-3 са сьомга, пъстърва и сардини.

Киноа
Вече сме ви писали за нея, може да си припомните тук. Киноата осигурява протеин и незаменими аминокиселини на организма. Протеинът, който се съдържа в косъма, е кератин, затова е добре хранителния ви режим да е богат на протеини. Жените се нуждаят приблизително от 46 грама протеин на ден, а в една чаша варена киноа има 8 грама. Червеното и птичето месо, яйцата, рибата и млечните продукти също са надежден източник на протеини.

Спанак
Богат на витамин А, който е от огромно значение за развитието и поддържането на епителните клетки, които предпазват тялото от вредното въздействие на околната среда. Други източници на витамин А са моркови, пъпеш, сладки картофи.

Фасул
Стар, зелен, смилянски или какъвто ви се намира, няма значение, важно е просто да консумирате от него достатъчно често. Той е невероятен източник на желязо, който е ключов за здравата коса. Всички, които страдат от косопад, трябва да приемат допълнително желязо. Други източници са червеното и птичето месо и тофу.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти