Солариум за почивка

Солариум за почивка
Снимка: Thinkstock

Много млади момичета, предимно ученички и студентки, използват свободното си време, за да се освободят от стреса по доста необичаен начин. Те отиват до най-близкия солариум и поемайки дневната си доза изкуствени лъчи, излизат оттам с повишен тонус и готови да се върнат обратно в морето на реалността.

Група изследователи от Университета в Северна Каролина, САЩ провели проучване сред девойки на възраст между 18 и 25 г., които редовно посещавали соларните студиа, дори в летния сезон, когато слънцето ни дарява щедро с топлината и лъчите си. Зададен им бил въпроса защо прекарват голяма част от времето си, легнали под въздействието на ултравиолетово облъчване.

Някои от запитаните отговорили, че го правят заради по-добър външен вид, но повечето изтъкнали, че основна причина за редовното "изпичане" билa възможността за намаляване на стреса. Момичетата масово посещавали соларните студия, за да релаксират и да се почувстват по-спокойни.

Макар въшният вид да бил поводът за тяло със златист загар, се оказало, че има още много по-важни причини младите жени да се излагат прекалено често на въздействието на изкуственото лъчение. Девойките наистина се наслаждавали на преживяването, а в съзнанието им неминуемо се появявал образът на красив екзотичен плаж.

Всички тези фактори смъквали напрежението от ежедневните грижи и създавали чувство на еуфория сред момичетата.

Учените предупреждават, че макар солариумите да имат положителен емоционален ефект, не бива да се пренебрегва опасността от развиване на рак на кожата в по-късен етап. Най-податливи, според изследователите, са хората над 35 г. възраст и те трябва особено да внимават с "почивката" в соларно студио

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Колко често чистите вкъщи?

Абонамент