Дизайнерка на скандалното детско бельо се защити

Подходящо ли е децата да носят подобно бельо?
Снимка: Jours Apres Lunes

Лилия Огнянова

В света на модата са се наблюдавали какви ли не феномени - от анорексично слабите модели, които буквално умират от изтощение на модния подиум, до свръх дебелите манекенки, известни като plus size модели.

Преди известно време обаче френската дизайнерка Софи Морин създаде колекция детско бельо за лейбъла Jours Après Lunes.

На снимките за рекламната кампания позираха момиченца от четири до 12 годишна възраст, които носеха смущаващо сексапилно бельо, прекалено много грим и бижута. Тези фотосесии предизвикаха скандал, като мнозина обвиниха компанията в злоупотребa с децата и представянето им като сексуални обекти, което е в услуга на педофилията. Много модни критици се изказаха против френската марка дрехи за деца, а сайтът Фашониста (Fashonista.com) остро разкритикуваха моделите на Софи и цялата кампания на Jours Après Lunes.

Сега дизайнерката реши да се защити и Дейлимейл (Dailumail.co.uk) публикува част от нейното изказване.

Софи Морин настоява, че в моделите й няма нищо вулгарно и нередно. Тя не е използвала материи като коприна, дантела или нещо сходно, типично за бельото на възрастните, а се е спряла основно на памук. Що се отнася за самите снимки, тя споделя:
"Това, което разтревожи хората, бяха самите фотосесии. Забравя се обаче, че тези момиченца са професионални модели! Не сме искали да показваме нищо лошо, а само една от любимите игри на децата - да се правят на възрастни. Като малки всички сме обличали дрехите на майките си и сме си представяли, че вече сме големи. Не виждам нищо нередно в нашата кампания."

Критиците обаче й противоречат с довода, че четири години е прекалено ранна възраст, за да разбира едно момиченце какво изобщо означава луксозно бельо, а не да носи такова, в комбинация с грим и нанизи перли.

Всъщност, това, за което нито модните критици, нито Софи Марин говорят, е, че основният проблем се крие в потребителите. Именно майките, които държат дъщерите им да приличат на малки госпожици, насърчават производителите да създават подобни продукти и рекламни кампании.

Още по-голям скандал предизвикват конкурсите за красота за малолетни момичета. Там могат да се видят деца на пет години със солидно количество фон-дьо-тен, очна линия и ботокс!Майките сами инжектират ботокса в лицето на дъщерите си, като се оправдават с това, че конкуренцията е жестока, а печеленето на конкурси за красота е мечтата на живота им.
Дали родителите знаят най-добре, какво е подходящо за децата им или не, е сложен въпрос, по които се водят редица спорове.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти