Създадено за

Симптоми, причини и грижа при чувствителна кожа на лицето

a
Снимка: iStock/Getty Images

Чувствителната кожа е често срещано състояние и се изразява в зачервяване, сърбеж, сухота, парене и усещане за опъване. Повечето хора с чувствителна кожа са предразположени към различни видове дерматити и алергични реакции, белене на кожата, поява на зачервени зони. Чувствителната кожа реагира остро на замърсен въздух или околна среда, дехидратация, неправилно хранене или неправилен начин на живот. Резултатът са лющещи се петна, набръчкана и груба текстура, подуване, а понякога и появата на отворени рани или жълти корички по кожата.

В повечето случаи оплакванията, свързани с чувствителна кожа, се отнасят до кожата на лицето. Близо 50% от жените и 40% от мъжете по света страдат от чувствителна кожа на лицето, а с началото на ковид пандемията техният брой се увеличи заради ежедневното носене на маски или шалове от изкуствени материи, което допринася за по-честото изпотяване и замърсяване в лицевата зона.

a
Снимка: iStock/Getty Images

Главна причина за обостряне на чувствителността на кожата е нарушаване на защитната ѝ бариера, което я прави по-уязвима за инфекции. Факторите за това могат да са външни (от околната среда) или вътрешни (от здравословен проблем в тялото). Като резултат кожата става „капризна“ и с намалена толерантност към прилагането на козметични препарати, а грижата за личната хигиена е желателно да е по-прецизирана и внимателна.

Изборът на лекарствени продукти за лечение на чувствителната кожа трябва да бъде съгласуван с медицински специалист, а що се касае до козметиката за превенция и профилактика, то тя би следвало да е разработена специално с цел да се грижи в дълбочина и да успокоява симптомите на раздразнение и свръхчувствителност. Новият серум Mixa Hyalurogel e създаден именно да отговори на специфичните нужди на чувствителната кожа. Той съдържа висока концентрация на ниацинамид (витамин B3), пантенол (провитамин B5) и чиста хиалуронова киселина и осигурява непрекъсната дълбока хидратация.

a
Снимка: MIXA

Ниацинамидът е наричан „супервитамин за кожата“. Той спира навлизането в организма на алергени, прах и замърсители от околната среда, които могат да причинят възпаление и алергични реакции, овлажнява кожата и я прави по-устойчива на атаките на различни инфекции.

Пантенолът задържа влагата в кожата и има лечебни, регенериращи и противовъзпалителни качества. Неговото действие подобрява защитната бариера и еластичността на кожата и спомага за намаляването на сърбежа. Използва се при слънчеви изгаряния, наранявания и различни кожни раздразнения. 

Хиалуроновата киселина е естествен гликозаминогликан, който се произвежда в съединителната тъкан на тялото. Тя хидратира кожата и връща нейната мекота, като видимо подобрява общото състояние и допринася за изглаждането на бръчките. С напредването на възрастта намалява естественото производство на хиалуронова киселина, което прави физическите признаците на стареене по-видими. Смята се, че новият серум за чувствителна кожа Mixa Hyalurogel е с най-висока концентрация на хиалуронова киселина сред продуктите в своя клас.

Серумът Mixa Hyalurogel осигурява на чувствителната кожа 24-часова хидратация и ефективна защита. Още след първата употреба дискомфортът намалява, а чувството за опъване изчезва. След четири седмици кожата е по-мека, еластична и изглежда по-здрава. Продуктът връща свежестта и младежкия вид, подхранва и прояснява тена. Леката му текстура попива бързо и не оставя мазни следи. Може да бъде комбиниран с овлажняващия крем Mixa Hyalurogel за деликатна, но и безкомпромисна грижа при чувствителна кожата на лицето.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти