Сега ТЕ определят модните тенденции - Част I

Скот Шуман, човекът, който стои зад може би най-известния моден блог в момента - "The Sartorialist"
Снимка: Getty/Guliver

Християн Немски

"Модата не е нещо, което живее единствено в роклите. Модата е в небето, на улицата, модата е идея и начин на живот" Коко Шанел

Нищо не е така категорично, както фактът, че интернет промени живота ни завинаги и го "преобърна" няколко пъти по 360 градуса. Точно този виртуален свят днес е творчески дом на повече от 2 милиона модни блогъри. Нашата задача обаче ще се сведе до това да съставим стегнат списък на най-успешните сред тях, които само за няколко години станаха задължителни гости на всички мащабни ревюта и модни събития и се превърнаха в законодатели на най-актуалните тенденции рамо до рамо със световно утвърдените дизайнери и модни къщи.

А когато говорим за индустрия (каквато е модната), чийто годишен приход надхвърля 300 милиарда долара – едно на пръв поглед колоритно хоби като воденето на блог може да се превърне в доста сериозно, влиятелно и доходоносно професионално занимание. Ето ги и най-ярките световни примери за това.

Момчето с колелото
За да започнем нашата история, ще се върнем 35 години назад във времето, когато интернет още е спял дълбоко в зародиша на технологичната революция. Тогава през 1978 г. един буден фотограф с изтънчен маниер на име Бил Кънингам по цял ден обикаля нюйоркските авенюта със своя велосипед и снима хората на улицата, които му правят впечатление с индивидуалния си моден стил. Умението на Бил да вдъхва живот във всеки запечатан кадър му отрежда постоянна рубрика във вестник "The New York Times" ("Ню Йорк Таймс"), където биват публикувани негови фотоси на обикновени личности и знаменитости.

"Само той притежава най-точната представа за историята и развитието на визуалния и моден облик на Голямата ябълка през последните 40-50 години", споделя дизайнерът Оскар де ла Рента. Безспорно уличната мода си има своя пионер във фотографското й увековечаване и неговото име е Бил Кънингам. Ако случайно се разхождате из Манхатън и забележите край вас със своя велосипед елегантно да преминава възрастен и прегърбен от тежестта на годините слаб мъж с провесен през врата лентов фотоапарат, то знайте, че това най-вероятно е самият мистър Кънингам, тръгнал на "лов" за поредната си модна находка. Въпреки своите 84 години, той и досега продължава да снима градска мода всеки ден без прекъсване, а фотографиите му често красят страниците на водещи модни издания.

Първият винаги печели
Леко се отплеснахме по романтиката от 70-те години на миналия век, затова без излишно замечтаване продължаваме смело напред към същината на нашия разказ, пренасящ ни в 2003 г., когато интернет експанзията вече е променила виртуалната и реална действителност до неузнаваемост. Точно преди 10 години американската телевизионна водеща Катрин Фини създава първия в света моден интернет блог "The Budget Fashionista", който с днешна дата генерира годишнa печалбa от 600 хиляди долара и постоянно фигурира в множество класации като един от най-влиятелните и полезни модни сайтове.

Перфекционистът
Може би най-светкавичната асоциация, щом чуем или изречем фразата "моден блог" - е съзнателно да я обвържем със сайта "The Sartorialist". Без съмнение на същия интернет адрес се намира най-популярният моден блог в международен мащаб, а негов създател е американецът Скот Шуман. Той основава въпросния сайт през 2005 г. "Мога да заснемам хора по улицата така, както ги виждат дизайнерите, като същевременно получавам и давам вдъхновение на много хора. Единствената ми стратегия, когато започнах блога, беше да изпробвам и снимам стила по този начин, от който знам, че дизайнерите черпят вдъхновение", разкрива Шуман.

Днес цената на една снимка, направена от Скот, спокойно може да надхвърли сумата от 1000 долара, а неговото фотографско присъствие на Световните седмици на модата е привилегия, от която никой дизайнер не смее да се лиши. През 2009 г. е публикувана антология с любимите кадри на Шуман от цял свят, озаглавена "The Sartorialist", а негови фотоси постоянно гастролират в списания като "Vogue" ("Вог"), "GQ" ("Джи Кю") и "Interview" ("Интервю").

Ловецът на лица
Блогът за улична мода "Face Hunter" е дело на швейцареца Иван Родик, който започва да обикаля различни градове и държави с цел да опознае местните модни вкусове и творчески нагласи. Така през 2006 г. Родик създава свой собствен блог, който се посещава от 1 милион души месечно. Редица модни журналисти определят Родик като "скаут, който непрестанно преоткрива различните градски, модни и културни трендове".

Дамата в черно
Мисия невъзможна е подобна жена да се слее с масовия вкус. Нейният моден силует е толкова явен, колкото и самият й живот. Диан Перне е родена във Вашингтон, но от 20 години живее и твори в Париж. Била е дизайнер на костюми и редактор във френските издания на списанията "Elle" ("Ел") и "Vogue" ("Вог"), а от 2005 г. насам основно се занимава с поддържането на личния си блог "A Shaded View on Fashion" и организирането на моден филмов фестивал, носещ същото название като това на блога на мадам Перне.

Преди известно време Диан пусна информация в блога си, че Карл Лагерфелд е бил отстранен от поста творчески директор на модна къща "Chanel" ("Шанел"). Модните новинарски пластове бяха буквално разтресени и разместени от неочакваната новина, но малко по-късно лично немският дизайнер написа следното в своя блог "Fake Karl" – "Аз съм действащият дизайнер на "Шанел" и не смятам скоро да се пенсионирам или оттеглям от бизнеса. Това би било толкова скучно, погледнете Валентино и веднага ще се убедите в думите ми".

Старата аристокрация
В блога на американеца Ари Сет Коен, носещ името "Advanced Style", могат да попаднат само и единствено персонажи, прехвърлили 60-те. Ари аргументира своя ход с факта, че в по-зряла възраст хората отдавна са спрели да доказват пред когото и да било защо са избрали този или онзи маниер на поведение и обличане. "Градските ми поотраснали герои нямат визуални предразсъдъци и не ги гони мисловна обремененост, което ме провокира да ги поканя в моята интернет страница, за да ни вдъхновят с техния автентичен и неостаряващ моден усет", заключва Коен.

* Скоро очаквайте и втората част от материала за едни от най-популярните и утвърдени световни модни блогъри.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти