Произведение на изкуството

ITISDREAM - аромат, който поражда мечти
Снимка: Salvador Dali

Кристина Гочева

Творчеството на Салвадор Дали е ярко съновидение, изразено във всички форми, които можем да си представим - той рисува, сътворява мода, аромати, бижута, костюми за театър и балет, филми, обзавеждане, дизайн, литература и скулптура. В богатият му арсенал от изразни средства, във виденията и фантазиите му жената има ключова роля.

Жената в живота на Дали и негова най-голяма муза е Гала. Тя му дава увереност, възхищавайки се на абсолютно всичко, което той прави. Неслучайно изкуствоведите твърдят, че този период е най-активен за гения. Под оптималното му вдъхновение се раждат смокинг-афродизиак, окичен с чаши за вино, диван-устни, телефон-омар. Художникът се хвърля в смели начинания и експерименти. Докато изнася лекция във водолазен костюм на международна изложба на сюрреалистите, въздухът му свършва, екцентричният гений започва да се задушава, а публиката приема това за част от пърформанса и го аплодира възторжено. Гала успява да се добере до него и да отключи скафандъра му, а Дали се убедил в съдбовната предопределеност за пореден път.

Двойката била известна със страстта си към парите и Гала първа разбрала, че сериозни суми могат да се спечелят само в Америка. Съпрузите се установили в Калифорния, а Гала продавала името на Дали на всички, които можели да си го позволят. Така се появили парфюми, чорапи, вратовръзки и даже играчки с фрагменти от неговите картини. Диваните-устни, течните часовници, "великите мастурбатори", напуснали галериите и се настанили трайно върху страниците на списанията. Това дало повод на човек с чувство за хумор да направил анаграма Avida Dollars (жаден за долари) на името Салвадор, която много харесала на художника.

Детайли от творчеството на Дали и до днес оживяват върху ароматните бижута, до които се докосваме. Части от изваяните флакони се раждат от заниманията му с моден дизайн и реклама през 40-те и 50-те години на 20 век.

Ароматите за Дали са друга мистериозна форма на художествено изразяване. Той често споделял: "От петте сетива обонянието е безспорно това, което най-добре внушава чувство за безсмъртие."

Проектът за флакона на първия аромат поставя началото на поредица от успешни и разпознаваеми символи в характерен стил. Препратки от неговата живопис - носът и устните на Афродита, се появяват въплътени в първия му аромат.

Многопластовата линия при Дали е прословута. Любимото му цвете жасмин и любимото на Гала – роза, са източник на вдъхновение за първия му аромат. Така се поставя началото на една страст, допълнително подхранвана от Гала – тя притежава колекция от стотици парфюмни  флакони. От 1976 г. до днес с вещото участие на Жан-Пиер Гривори (президент на компанията "Парфюми Салвадор Дали") се раждат поредица от ароматни творения, в които е затворен неспокойният дух на Дали.

След като през 2008 г. разбрахме всичко за любовта - ITISLOVE, днес е време за концептуалното продължение на фантазията - ITISDREAM.

Най-новото ароматно попълнение е за всички жени, които мечтаят да носят благоуханието на изкуството върху себе си. То е свежо като утринна роса - мека, съживяваща и чувствена. Аромат, който поражда мечти.

В центъра на флакона се открояват устните на Афродита, богинята на любовта и красотата. Елегантен златен пръстен, обсипан с инкрустирани кристали, озарява аурата на уханието с бляскава светлина, за да сбъдне най-сладките ви мечти.

 

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти