Педикюрът – необходимост и невидима заплаха

педикюр
Снимка: Thinkstock

Красиво оформените здрави нокътни плочки са задължителен елемент от нашето здраве и изряден външен вид. Независимо от пола и възрастта.

В миналото се считаше, че това е приоритет на женската естетика, но днес надали има човек, който да пренебрегне значението на фактора „крака“.

Нещо повече, тъй като мъжете целогодишно носят затворени обувки, те са много по-застрашени от гъбични инфекции.

Рисковете растат и с напредването на възрастта и падането на имунитета.

Гъбичките са организми, които се развиват директно върху хранителната си среда - човешката кожа. Гъбичната инфекция се разпространява лесно, но за сметка на това е упорита.

Независимо дали сами си правите педикюра или разчитате на професионалист, следвайте и внимавайте за спазване на основни принципи при процедурите на педикюра:

- През зимата педикюр се прави веднъж месечно, докато през лятото, поради факторите високи температури и влага, ноктите растат по-бързо и процедурата следва да се извършва приблизително на всеки три седмици

- Легенчето, в което се накисват краката, трябва да е стерилно чисто. Напоследък в някои салони практикуват хитрината на „опаковането“ му с найлонова торбичка, която се изхвърля след процедурата

- Водата е топла и съдържа соли, които подготвят кожата на крака за обработка и включват дезинфектант и успокояващи съставки

- Процедурата по накисване трае около 10-15 минути

- Педикюристът ползва маска и ръкавици

- Всички инструменти се стерилизират след всяка процедура

- Кожичките около нокътната плочка предпазват от инфекции и се пазят от нараняване и травми по време на процедурата. Нито те, нито нокътят, е правилно да бъдат дълбоко изрязвани.

педикюр
Снимка: Thinkstock

- Пилингът е важен, защото отстранява мъртвите клетки, които са прекрасна среда за развитие на гъбички.

- Преди финалната фаза за естетика с нанасянето на основа, лак и топ лак е задължително краката да се подсушат добре, особено между пръстите.

И ако въпреки спазването на всички по-горе изброени стъпки, осигуряващи добра хигиена, имате и най-малкото съмнение за поява на гъбична инфекция, не губете време.

Започнете веднага да третирате съмнителния участък с продукт, който да спре още в самото начало развитието на упоритата иначе гъбична инфекция.  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти