Парчета история

PUMA улавя във флакон енергизиращите цветове, прекрасното слънце и настроението на Ямайка
Снимка: Puma

Кристина Гочева

Рядко си даваме сметка за историите, които големите световни марки оставят зад гърба си. Понякога игрите на съдбата спретват такива номера, каквито и най-развинтеното въображение на добър сценарист не би родило. А ако това се случи, би било хитов сериал с няколко сезона, излъчван в праймтайма или в най-гледаното време, ако предпочитате.

И преди да видим най-новото ароматно попадение в редиците на "Пума", нека си припомним любопитни фрагменти от миналото на третата в света компания за спортни продукти след "Найки"  и "Адидаси каква е топлата връзка на "Пума АГ Рудолф Даслер Спорт” с основния й конкурент "Адидас“.

През 1924 г. братята Адолф и Рудолф Даслер основават обувна фабрика в градчето Херцогенаурах, Южна Германия. Адолф е отдаден на занаята и изцяло погълнат от процеса на изработка, докато Рудолф не обръща голяма внимание на детайлите в обущарството, но пък е роден търговец.

Когато през 1933 г. Хитлер идва на власт в Германия, семейната компания е добила популярност, а доброто отношение на нацистите към спорта осигурява работа за двамата братя, които бързо влизат в редиците на Националсоциалистическата партия и са сред най-богатите хора в Херцогенаурах.

По време на Олимпиадата през 1936 г., Ади Даслер предлага на американския спринтьор Джеси Оуенс да използва новите му обувки с шпайкове. След като Оуенс печели четири златни медала, неговият успех прави световноизвестни и обувките “Даслер”. Бизнесът на братята процъфтява и през годините преди Втората световна война те продават повече от 200 000 чифта годишно.

Когато Втората световна война започва, двамата братя са мобилизирани в армията. Майсторските умения на Адолф не остават незабелязани и той е върнат в семейната фабрика, за да произвежда здрави ботуши за немските войници.
Този факт изостря семейните отношения, които излизат от контрол заради една реплика, която историята подлага на съмнение, но времето превръща в любопитна подробност.

През 1943 г., по време на една от бомбардировките, Ади Даслер и съпругата му се скриват в бомбоубежище, където вече е по-големият брат Рудолф и семейството му. Ади казва: "Мръсните копелета пак са тук" по повод на бомбардировката на съюзниците, но до смъртния си одър Рудолф е убеден, че репликата касае него и семейството му. След като е арестуван от американците заради съпричастност към СС, той няма съмнение, че именно брат му Ади го е предал.

След края на войната американците разпитват двамата братя заради нацистките им идеи. Шпайковете на Джеси Оуенс спасяват Ади, но Рудолф прекарва повече от година в затворнически лагер. След излизането си от лагера той обвинява брат си, че го е натопил пред американците, за да заграби компанията.

Семейната компания се разпада, а братоубийствената война ражда две конкурентни марки. Адолф избира "Адидас" (от Ади Даслер) и трите ленти, а Рудолф - "Руда" (от Рудолф Даслер), която малко след това става "Пума" и е достатъчно разпознаваема със скачащата пума.

Раздялата на братята разделя и града. От 1948 г. градът е разделен на две. Всеки негов жител е лоялен към едната от двете спортни марки. Двамата братя така и не се помиряват до края на живота си и въпреки че са погребани в едно и също гробище, са разделени на максималното възможно разстояние един от друг.

Днес малко хора подозират, че любимите им марки за спорт и свободно време произхождат от едно родословно дърво.
Към настоящия момент "Пума" радва многобройните почитатели на лайфстайл ароматите с PUMA Yellow за нея и PUMA Green за него, вдъхновени от красивата Ямайка.

Неразривната връзка със спорта, разбира се, е налице. Няма по-подходящ посланик за спортните аромати от най-бързия мъж на света - атлета Юсеин Болт, който споделя: "Жълтите и зелените цветове играят много важна роля в живота ми, тъй като са цветовете на ямайското знаме. Те са наистина много близки до моето сърце!“

За нас остава да се насладим на енергията на тази хармонична двойка аромати и да се настроим на спортна вълна, защото остават броени дни до най-голямото събитие на лятото – Олимпиадата в Лондон.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти