Откъде се взеха миниочилата, по които всички полудяха?

мода слънчеви очила миниочила
Снимка: Getty

Сигурно сте забелязали тенденцията при слънчевите очила, които към края на 2016 г. и началото на 2017 г. започнаха да се смаляват. В този си вид продължаваме да ги виждаме по все повече популярни лица и през 2019 г.

Наскоро актрисата Минди Калинг („Бандитките на Оушън“) написа в Twitter: „Mисля, че ще съжаляваме за визията с дребните очила“. Няколко нейни колежки се съгласиха и включиха в дискусията: Рийз Уидърспуун каза, че това е една от тенденциите на 90-те, за които съжаляваме, а Бизи Филипс призна за такава покупка, която всъщност не е носила.

Сред привърженичките на малките очила обаче са модели като Кендал Дженър, Джиджи и Бела Хадид, които бяха сред първите видени на червения килим с подобни аксесоари, а в Кан ги видяхме и върху лицата на Риана и Кристен Стюърт.

Откъде обаче се появи тази тенденция, която сякаш ни връща в 90-те и то на снимачната площадка на „Матрицата“?

След постепенното увеличение при размера на слънчевите очила кръговратът на модата отново се задейства и ставаме свидетели на все по-малки стъкла.

Снимка: netinfo

Това потвърждава проф. Ванеса Браун от Училището по изкуство и дизайн към Университета в Нотингам:

„Ако има нещо сигурно в модата, то е, че когато нещата достигнат една крайност, те се завъртат в обратна посока“

Особено ако една тенденция се разпространи масово, тя става непривлекателна за останалата тълпа, а дизайнери и стилисти си задават въпроса „Кое е най-смелото и странно нещо, което можем да направим?“

Творческият директор на австралийската марка слънчеви очила LeSpecs - Хамиш Тейм, смята миниочилата за свежи и вълнуващи: „Преминахме през години на тежки овърсайз модели, че сега е свежо и освобождаващо да носиш чифт малки слънчеви очила.“

Но ползването им може да има и подсъзнателен политически мотив – проф. Браун казва, че модата на дребните очила датира още от 60-те, когато добиват популярност заради Бийтълс.

Снимка: netinfo

Малките метални рамки, които носят четирите легенди, представляват опит да върнат семплите модели при този аксесоар. Носенето на дребни очила е било израз на скептичност спрямо новите материали и навлизането на технологиите. По това време разпространени са били рамките от пореста, огъваема пластмаса, придаваща им футуристичен вид.

Затова и проф. Браун смята, че носенето на миниочилата днес изразява загриженост за бъдещето и прогреса на технологиите.

Дали обаче някой друг освен популярните личности носят тези модели очила? Говорители на различни марки и магазини казват, че клиентите приемат достатъчно добре подобни модели.

Снимка: netinfo

Тенденцията едва ли скоро ще отшуми, тъй като производителите продължават да предлагат разнообразие от форми и материи.

А ти би ли носила подобни миниочила? Сподели за опита си с тях или други твои любими модели в коментарите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти