Органична или биокозметика?

Органична или биокозметика?
Снимка: Thinkstock

За козметичните органик и биопродукти много се говори и пише, а в последните години все повече хора търсят именно такива продукти.

Какво точно обаче означава, че козметиката ни е био? От Organic-bg.com дават яснота по този въпрос.

Козметичните продукти (биокозметика), обозначавани в много държави като Organic (в превод – органичен, жив, естествен, натурален) са тези козметични продукти, при които:

*Използваните растителни съставки са отгледани и преработени без използването на химични вещества - изкуствени торове и пестициди, както и без използване на генетично модифицирани организми (GMO’s),

*В производството им не се използват или се избягва максимално употребата на вредни химични вещества, като последните са изключени от състава или най-често заменени с натурални вещества от растителен произход.

В производството на биокозметични продукти не се използват или се избягва максимално употребата на вредни химични вещества, като:

   1. Консерванти,
   2. Сърфактанти (повърхностно активни вещества или пенители или детергенти),
   3. Емулгатори,
   4. Продукти от преработка на нефт,
   5. Изкуствени аромати,
   6. Изкуствени оцветители,
   7. Силикони,
   8. Ланолин,
   9. Алкохол,
  10. биокозметични продукти не се тестват върху животни.

Научно известен факт е, че дълготрайното излагане на различни химични вещества, води до забележителното им натрупване в човешкия организъм. Някои от тези химикали навлизат в тялото ни с храната, която консумираме.

Други приемаме чрез въздуха, който дишаме.

Изследванията доказват oще, че химичните вещества могат да навлязат в организма и чрез кожата, като е доказано, че около 60% от химичните вещества, който влизат в контакт с епидермиса, могат да се абсорбират в човешкото тяло. Всички те са вредни за човека! 

Популярните козметични производители използват подобни вредни химични вещества единствено, защото те се много евтини.

Основен принцип при биокозметичните продукти е превантивният, предпазният. Ако има изследвания, които създават дори и малко съмнение относно безопасността от определени химични вещества за човека и природата, тези съставки са забранени за използване.

Ето защо, в биокозметичните продукти е забранена употребата на вредни или подозрителни за здравето синтетични химични съставки.

Само тези козметични продукти, които покриват стандартите за биопродукт, могат да се обозначат с логото на Сертифициращата организация и това е единствената гаранция за наистина автентичен продукт.

Съществуват няколко международни организации, които извършват такава сертификация. Една от най-известните и авторитетни организации е британската "Soil Association", създадена през 1946 г. като неправителствена, благотворителна и независима от дарения организация.

Друга известна организация е американската USDA (United States Department of Agriculture) - Департамента по Земеделие на Съединените Щати. С особен авторитет се ползва и австралийската ACO (Australian Certified Organic).

Сертифицираните от Soil Association Organic продукти трябва да съдържат минимум 95 % органични съставки. Тези продукти, които имат между 70 и 95% съдържание на биосъставки, се обозначават като "направени с органични съставки".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти