Охлюви за красота!

Охлюви за красота!
Снимка: Thinkstock

В последно време става все по-популярна козметиката, за която се твърди, че съдържа екстракт от охлюви. Интересното е, че още в древността хората са познавали уникалните лечебни свойства на охлювите.

Неслучайно в Египет и Вавилон за символ на вечността се е смятал точно охлювът.

В течение на определено време слузта от него, в качеството й на лечебно средство, е незаслужено забравена. Въпреки това в последните години учените отделят немалко внимание, за да изучават този секрет. От Kozmetikata.com помагат да разберем защо е така.

Оказва се, че секретът, който произвеждат жлезите на охлювите, притежава особени свойства, способни да слепват бактериалните клетки, наречени лектини. То този начин лектините лишават бактериите от техните патогенни свойства. Това е особено важно при лечението на язва, която по последни данни се предизвиква от бактерията Helicobacter pylori.

Но каква е връзката с козметиката и разкрасителните процедури?
Като използва собствената си слуз, охлювът е в състояние напълно да възстанови черупката си. Благодарение на тези мощни възстановяващи свойства, секретът намира приложение в съвременната разкрасяваща индустрия.

Слузта от градински охлюви влиза в състава на много съвременни козметични средства, тъй като притежава силни антиоксидантни и антибактериални свойства. Освен това, тя има уникалното качество да създава защитен слой, който не пропуска влагата, но затова пък идеално пропуска въздуха.

Слузта притежава също и мощно регенериращо действие. Първоначално на това са обърнали внимание в развъдници. Работниците, които се занимавали с развъждането, имали нежна и гладка кожа на ръцете, като на малко дете. Освен това пукнатините и раните им зараствали много по-бързо, отколкото на тези, които нямали съприкосновение.

Регенериращите свойства на слузта от охлюви са обусловени от съдържанието на алантоин в тях, гликоева киселина, колаген и еластин.

Балсамите и кремовете на основата на слуз от охлюви се борят ефективно със стриите, белезите и акнето.

Слузта от градински охлюви не предизвиква алергични реакции. Тя е ефективна при лечението на брадавици, изгорени повърхности, а също и възрастови петна.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти