Обувките на есен 2015

Обувките на есен 2015
Снимка: Горе: Christian Louboutin, Giuseppe Zanotti, Gianvito Rossi, Sophia Webster; долу: Gucci, Jimmy Choo, Saint Laurent, Givenchy

Биляна Божилова

Онзи момент, в който трябва да приберем сандалите и да извадим затворените обувки. Тъжен, ако се отдадеш на депресия по отминалото лято. Щастлив, ако се съсредоточиш върху избора на нови есенни обувки.

Дизайнерите ме изненадаха много приятно с тенденцията, която стана водеща.

Обувките от кадифе са интересен микс от ретро излъчване, нежна женственост и дръзка елегантност. Най-големият им конкурент за лидерската позиция този сезон се оказаха цветните маратонки с декоративни елементи, изработени от какви ли не материали. Трендът стартира през есен 2014 с уникалните модели на Chanel, а сега вече ни заля истинска модна вълна от фешън маратонки.

Топ селекцията от есенни обувки 2015 изглежда така:

• Кадифени
• Фешън маратонки
• Момчешки
• С блестящи камъчета
• Тип „Mary Jane“
• Ниски боти
• От кожа с косъм
• Златисти vs. сребристи
• От кожа от влечуги
• С остри върхове

Кадифени

Хитът на сезона при Dolce&Gabbana, особено кадифени обувки тип „Mary Jane“. Jimmy Choo, Gianvito Rossi и Rochas също обличат в кадифе някои от топ моделите си за сезона. Тенденцията е култ към женствеността. Покупката на чифт кадифени обувки е инвестиция във вечната елегантност.

Фешън маратонки

Valentino, Burberry, Miu Miu, Givenchy, последното, което очакваме от тях, са маратонки. Но от маратонки до маратонки, има сериозна разлика. Тук възниква и въпросът с какво се комбинират моделите с ефектни принтове и декоративни елементи? Всички, които се притесняват, че трябва да ги носят със спортни долнища и клинове, може да си отдъхнат. Фешън маратонките се съчетават на практика с всичко.

Момчешки

Модната маскулинизация е неизбежна част от глобалната еманципация. В крайна сметка, щом се налага да живеем и работим като мъже, защо да не се напъхаме в обувките им? Въпросът е риторичен, отговорът лаконичен. Защото така ни харесва.

С блестящи камъчета

Тенденцията има няколко измерения. От една страна са актуални едноцветните елегантни обувки с ток, обсипан с цветни блестящи камъчета. От друга – моделите, които са целите в пайети и мъниста. Също модерен вариант е с много фини блестящи частици по цялата повърхност.

Тип „Mary Jane“

Класическият модел с каишка, заоблени върхове и дебел ток отново е актуален. С доста цвят и иновативен почерк, дизайнерите са успели да модернизират Mary Jane за масовата фешън аудитория.

Ниски боти

Това са ботите около глезена или така наречените „low boots“, от английски – „ниски боти“. Идеално модно решение за есента, разнообразието от модели ги прави сред най-предпочитаните модели на сезона.

С кожа с косъм

Любимата кожа с косъм, която е сред топ тенденциите при връхните дрехи за есен/зима 2015-16 е не по-малко актуална и при обувките. Те са още по-космати от обичайното и някак примамливо привлекателни. 

Златисти vs. сребристи

Има дилема, само ако двата чифта ви идват в повече. Иначе няма никакви колебания, че металическите нюанси са супер актуални. И все пак, бих ударила едно рамо на сребристите, въпреки че златистите са една идея по-модерни.

От кожа от влечуги

Може да е имитация, важното е да е змийска или крокодилска. Трендът отново е на върха, с изящни модели, които ще спечелят и най-незаинтересованите.

С остри върхове

Голямото завръщане на обувките с остри върхове започна преди няколко модни сезона и продължава с пълна сила. Съветвам ви непременно да освежите шкафа си за обувки с нов чифт от тях.

Прочетете още:

10 задължителни модни тенденции за есен/зима 2015-16

Парти дрескод: Мини

Аромати, които възбуждат

Как работата ни прави дебели?

Неустоима по време на ваканция

Игра с цветовете – висш моден пилотаж

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти