Общото между Ван Гог, Япония и неопрена

Общото между Ван Гог, Япония и неопрена
Снимка: 29DESIRES

Отговорът е също толкова естетичен - модата на пролет/лято 2015г, въплътена в колекцията на 29DESIRES.

Ярки, възхитително автентични цветя и овощни дръвчета, идващи сякаш от картина на Ван Гог или фотография на японска сакура (вишна), обагрят семпла, но изящна материя, спомагаща за класата на прецизна и артистична кройка, за да изведе цялата свежест и разцвет на женствеността през топлите месеци.

Случайност ли е всичко това или уникален замисъл на Вселената?

Няма нищо случайно в японското влияние върху един от най-изявените постимпресионисти в историята на човечеството – Винсент Ван Гог. Той самият, роден в Страната на лалетата, където да си прецизен е принцип на живот, не напразно се увлича по японската гравюра укиьо-е, най-разпространеният по това време представител на японското изкуство в Европа, която се развива на базата на прецизността - семпли сюжетни линии, но ярък стил.

Затова сюжетите на именития холандец не разчитат на различност или абстрактност, за да впечатляват, напротив – те са максимално естествени – от разцъфнали бадемови или прасковени дръвчета през слънчогледи или ириси до полета с лалета. Стилът му, обаче, е емблематичен и незабравим - като дигитален принт върху съзнанието на зрителя.

Вълнува с поразителната фотографска прецизност на детайла, отделен с контур, уловен в необичаен ракурс и „залят“ с плътни цветове, многократно по-контрастни от реалните. Защото значение има не какво, а как го рисуваш. Да си прецизен и артистичен едновременно е трудно за създателя и опияняващо за зрителя. Умеят го наистина само надарените и „докоснатите“ от ръката на Вселената творци.

Именно този стремеж за единение с Вселената не подминава и големите дизайнери на мода в света през 2015 г. Полъхът на Ван Гог и японското изкуство се чувства от подиумите на FENDI, Alexander McQueen, Olivia von Halle, Furla. Романтични многоцветни фоларни десени, в съчетание с минималистични гейша-стил силуети и изработени до часовникарска прецизност кройки оформят тенденциите през пролет/лято 2015г. 

Мнозина от вас познават материята неопрен предимно от водолазните костюми. Но сега доста именити дизайнери залагат на този изключителен материал. От бански, през висок клас спортни трика, сникърси и якета бомбери, до обемни поли, коктейлни рокли, елегантни сака и олекотени палта.

Причината е, че материалът е изключително лек, удобен за носене и лесен за поддръжка. В допълнение той диша и не спарва, защото следва не извивките на тялото, а създава свои собствени - щедри по обем детайли, които други материали трудно биха могли да направят. В резултат правят женското тяло да изглежда грациозно, а походката - елегантна и свободна.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти