Най-мощните натурални съставки против стареене - Част 4

Най-мощните натурални съставки против стареене - Част 4
Снимка: Thinkstock

Хиалуроновата киселина, известна като HA, е естествена съставка на кожата, която има много важни функции, включително задържането на влага, възстановяването на тъканите и свързването на структурните компоненти на кожата колаген и еластин, както и подпомагане на защитната бариера срещу микроорганизми. Тя се среща в най-високи концентрации в течностите в очите и ставите. Там тя действа като лубрикант и омекотяваща "възглавница" в ставите и други тъкани.

В последните години една от най-интересните ползи на хиалуроновата киселина е положителният ѝ ефект в борбата със страеенето на кожата. Как става това? Една от основните причини за стареенето на кожата е дехидратацията, а ролята на хиалуроновата киселина в борбата с нея е от голямо значение. Тя задържа влагата в кожата и създава обем и плътност. Младата кожа съдържа много хиалуронова киселина, но с напредване на възрастта хиалуроновата киселина в нея намалява значително, което води до загуба на еластичност на кожата и появата на признаците на стареене.

Хиалуроновата киселина играе важна роля за забавянето на стареенето на кожата със своята уникална способност не само да овлажнява, но и да задържа влагата (1000 мл вода на всеки грам хиалуронова киселина). Важно е да се знае, че само хиалуроновата киселина с ниско молекулно тегло (между 100 000 и 300 000 далтона) достига да дълбоките слоеве на кожата, за да регенерира структурата ѝ. Тя стимулира кожата да започне да произвежда отново собствените си молекули.

Хиалуроновата киселина е естествен гликозаминогликан (полизахарид, важен компонент на свързващите тъкани) и може да бъде извлечена по два начина: от животински тъкани (например от гребени на петли) и чрез биотехнологични методи, които използват растителни суровини (например цвекло и пшеница). Вторият метод се използва за производството на биохиалуронова киселина и е предпочитан, тъй като минимизира алергичните реакции.

Хиалуроновата киселина е също така "умен" поддържащ елемент, тъй като може да коригира скоростта на влагопоемане на кожата според различните сезони.

Как да я прилагаме?
За разлика от колагена, хиалуроновата киселина може да прониква в горните слоеве на епидермиса. Когато се използва в крем или серум за локално приложение, хиалуроновата киселина формира въздухопропусклив слой и прониква в кожата, като по този начин задържа влагата, подобрява еластичността и хидратацията на кожата и ѝ придава младежки вид.

Как да изберете подходящ крем или серум?
Предпочитайте хиалуронова киселина от биотехнологично производство пред тази от животински произход.

Избягвайте кремове и серуми с HA, които съдържат алкохол, парабени, сулфати или други съставки, които са вредни за кожата и ще противодействат на полезните свойства на хиалуроновата киселина.

За да подсилите максимално ефекта на антистареещата козметика, я комбинирайте с йога за лице - най-актуалните в момента противостареещи упражнения за лицето. В блога на "Органик Шоп" ще намерите снимки и указания за нея.

Автор: Руслана Тончева

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти