Най-често ползваните съставки в козметиката

Най-често ползваните съставки в козметиката
Снимка: Thinkstock

Зачитате ли се често в указаното съдържание на козметичните продукти, които си купувате?

Ако сте го правили, със сигурност сте се обърквали от прекалено дългите, сложни и нищо незначещи за вас думи.

Истината е, че в съвремието ни има толкова много различни компоненти в козметичните помади, за които ние нищо не знаем. А толкова пъти сме ги поставяли на лицата и телата си…

За да бъдем поне малко по-добре образовани потребители, предоставяме малко пояснения.

Салицилова киселина
Вероятно сте виждали тази съставка на етикетите на много продукти за грижа за кожата. Тя често се препоръчва на тези, които имат акне или мазна кожа, защото спомага за ексфолирането и почистването на лицето. Не се плашете от нея дори да е киселина, тя отговаря за свежестта и красотата на кожата.

Хидрохинон
Открива се предимно в кремове, които имат за цел да изсветлят кожата. Хидрохинон преди време се е използвал за избледняване на хиперпигментацията на кожата. След това тръгнал слух, че е канцероген. Това предизвикало известни критики към тази съставка от дерматолозите и те спрели да го препоръчват. Днес мненията за него са противоречиви. Според някои той е считан за златен стандарт в избелването на тъмни петна и го смятат за безопасен. При всяко положение трябва да се използва за кратко време.

Хамамелис
Хамамелис е любимата съставка на някои дами. Той се използва за да стягане, овлажняване и за "съживяване" на повредената от слънце кожа. Тази съставка е изцяло на растителна основа и е идеален за жени с мазна кожа – прави я по-гладка и блестяща.

Ретиноидите
Ако използвате продукти срещу стареене, няма съмнение, че сте се сблъсквали с тази често използвана съставка. Ретиноидите са известни още като витамин А. Те се борят с бръчките, ускоряват подмяната на клетките на кожата и дори може да свиват мастните жлези. Ако имате големи пори или повяхнала кожа, потърсете продукти с тази съставка.

Хиалуроновата киселина
Стареещата или суха кожа обича тази често срещана съставка. Хиалуроновата киселина, която всъщност е компонент на съединителната тъкан, може да побере до 1000 пъти от теглото си във вода. Тя прави чудеса за хидратиране на кожата, намалява появата на бръчки и вредата от слънцето. Ще я откриете в хидратантните кремове и в грима си.

Алфа-хидрокси киселини
Алфа-хидрокси киселини (АХК) също са често срещани в продуктите за грижа за кожата. Не трябва да се плашим от тях - те всъщност произлизат от плодове или мляко и ексфолират и съживяват кожата ни. Припомняме, че след като сте използвали продукт с тази съставка е задължително да използвате слънцезащитен крем.

Пептиди
Намаляване на колагена и еластичността на кожата води до използването на пептиди. Пептидите може да намалят видимо бръчките чрез "издуване" на кожата, както и да изгладят и хидратират суха или груба кожа. Потърсете пептиди в продукти против стареене и в продукти за устни (балсами, гланцове, червила).

Силикон
Силиконът е още една от честите съставки за грижа за кожата, които ще намерите в много продукти за красота. Да, той не се използва само за протези. Силиконът помага за защитата на кожата и дори може да спомогне за намаляване или изчезване на видими белези.

Глицерин
Това е често срещана съставка в сапуните, но също се използва и в много продукти за грижа за кожата. Глицеринът може да овлажнява засъхналата кожа, като помага за възстановяване на нивото на водата и предотвратява изсушаването на кожата. Глицеринът също е подходящ за тези, които имат екземи или сърбеж по кожата.

Масло от жожоба
Това е естествено растително масло. Напоследък го срещаме къде ли не. Помага за доброто поддържане на скалпа, кожата и устните. Можете да използвате самостоятелно или като ценна съставка на хидратиращи продукти. Маслото от жожоба лесно се абсорбира от кожата и е идеално за предпазването й от неблагоприятните климатични условия и студените дни.

Дано информацията ви бъде от полза. За да знаем кои съставки да избягваме в грижата си за кожата, е добре да знаем, кои да търсим.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти