Знаем ли какви козметични продукти купуваме

Какво да избера
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Надали има човек, който в една или друга степен да не използва средствата на козметичната индустрия във всекидневието си. Същата отчита годишни приходи от милиарди долари, а разнообразието на предлагани стоки сякаш няма край.

Разбира се, всеки прави своя избор в зависимост от нуждите си, доходите, с които разполага и предпочитанията към съответната марка. Но всъщност трите основни разделения на козметиката най-образно казано я групират на масов, среден и луксозен клас, като определящ фактор тук естествено е ценовият.

Основното предназначение на козметиката за масова употреба е овлажняването и подхранването на кожата. Тези средства не помагат за разрешаването на какъвто и да е здравословен проблем, тъй като не съдържат специфични лечебни съставки.

Козметиката от среден клас е с малко-по качествени ингредиенти от първата група, което повишава и нейната цена. Като правило фирмите, които произвеждат такъв тип козметика, предлагат няколко серии.

Козметиката лукс се отличава с високите си цени, обусловени от престижните фирми и по-големите финансови средства, които компаниите-производителки влагат за разработката на новите си продукти и провеждането на необходимите изследвания за техните качества.

В отделна графа трябва да отделим т.нар. професионална козметика. Тя също не е евтина, но едновременно с това е и доста ефективна, защото съдържа полезни вещества във висока концентрация.

Съществува още една обособена категория - натуралната козметика. За да бъде един продукт причислен към нея, той би следвало да отговаря на няколко условия:

* 95% от компонентите са естествено съществуващи в природата вещества;

* процесът на нейното производство не бива да замърсява околната среда;

* типът на опаковката не трябва да вреди на природата.

Ако тези подточки са изпълнени, производителят получава правото да използва маркировката Bio. Тази козметика също е с доста високи цени, но е безопасна и при продължителна употреба не предизвиква алергии.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти