Създадено за NIVEA

Моята кожа е моята защита

Моята кожа е моята защита
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Чувствам се добре в кожата си

Употребяваме този израз често и предимно в преносен смисъл, но ако вникнем в думите, ще видим, че буквалният е още по-важен.

Кожата е сред приоритетните части от тялото ни, що се отнася до грижа. Всъщност е най-големият орган, заемащ около 20% от тялото ни, който е натоварен с много отговорна задача – да ни предпазва от бактерии и вредни външни влияния, да ни топли и охлажда. Кожата е нашата бариера, която поема голяма част от ударите, идващи от външната среда, а ние често я пренебрегваме и лишаваме от необходимата грижа.

В последните години в тенденциите за грижа за кожата все повече се отличава думата „микробиом“, а препоръките на специалистите са да полагаме колкото се може повече грижи за него. За да го направим обаче, първо трябва да знаем какво е микробиом и защо е важен за нас.

Микробиомът е комбинацията от милиарди бактерии, гъбички и вируси, тоест различни видове микроорганизми, които съставляват кожната микробиома. Тази свежа компания, наброяваща 1 милиард микроби на квадратен сантиметър кожа, поддържа нейната имунна система и предотвратява размножаването на патогени (екземи, атопичен дерматит, псориазис и т.н.). А когато здравословната съвкупност от микроорганизми бъде нарушена по една или друга причина, кожата ни става уязвима и често бива превземана от патогенни бактерии, които водят до възпаление и нарушения в pH-то.

Ето защо микробиомът, този природно създаден щит, трябва да бъде пазен и поддържан, а в отговор той ще осигурява пълноценна грижа за нашата кожа. Как обаче да го правим и какво се изисква, за да поддържаме кожния микробиом в добро състояние (и настроение)?

Най-често балансът се нарушава при прекалената употреба на продукти с антибактериални свойства. Разбира се, че хигиената е важна, но когато е в крайности, тя не води до нищо добро. Всякакви антибактериални сапуни и друг тип козметика, които се използват по няколко пъти на ден, неминуемо водят до нарушение на кожния микробиом. Същият ефект имат и антибиотиците с локално въздействие (под формата на антибиотична маз).

Снимка: iStock/Getty Images

А как изглежда кожа с нарушен микробиом?

Ще я познаете по различните видове възпаления и обриви от бактериален и гъбичен произход – екзема, псориазис, периорален дерматит, себореен дерматит, акне. Кожата става суха, болезнена, лющи се и с просто око се вижда, че страда.

Какво да правим, за да избегнем или повлияем на кожата с нарушен микробиом?

Първата стъпка е да преустановим агресивните действия върху кожата и веднага да преминем на щадяща козметика. Информирайте се внимателно какъв тип козметика ви е нужда съобразно проблема, възрастта ви и типа кожа. Добре е да знаете, че една от най-полезните съставки за проблемната кожа е уреата, особено в съчетание с декспантенол – както присъстват в интензивния подхранващ крем UREA + CARE от NIVEA.

Снимка: NIVEA

Двете вещества имат огромна полза за сухата и наранена кожа, възстановяват и подсилват естествената бариера и поддържат нейния микробиом. Кремът е зареден с впечатляващите 5% уреа, която е като балсам за сухата кожа, увеличава водното съдържание на епидермиса и ѝ позволява да се възстанови от стреса мигновено, а защитното действие върху кожата е в продължение на три-четири часа.

Сама по себе си уреата се съдържа естествено в кожата, като функцията ѝ е именно да възстановява водния баланс. В случаите, в които е нарушен обаче, е важно да подберем продукт, който да възстанови баланса, за да предотвратим дехидратацията.

Продуктът е идеален за третиране на традиционно страдащи от сухота зони като лакти, колена, ръце и стъпала, а редовната му употреба ще осигури подхранване на кожата ви до 72 часа. А ако още не знаете защо това е важно... ами защото е важно да се чувстваме добре в кожата си - не само в преносен, но и в буквален смисъл.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти