Модни потайности: Изненадващата история зад култовия бранд Lanvin

Основана през 1889 г. от Жан Ланвен, френската модна къща Lanvin има богата и изненадваща история, която е помогнала за оформянето на модната индустрия, такава каквато я познаваме днес. Въпреки че марката вече е известна със своя елегантен и изтънчен дизайн, нейното начало е скромно и неочаквано. Жан Ланвен започва кариерата си като модистка, създавайки шапки за модните жени на Париж. Въпреки това талантът й за дизайн и усетът й към детайла я отличават от другите модни дизайнери. Творенията й скоро се радват на голямо търсене, което я кара да отвори свой собствен бутик на престижната улица Rue du Faubourg Saint-Honoré в Париж.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lanvin (@lanvin)

Това, което отличава Lanvin от другите дизайнери от онова време, е нейният фокус върху създаването на дрехи за деца. Във време, когато детската мода често е пренебрегвана, Lanvin вижда възможност да създаде елегантни и стилни дрехи за млади момчета и момичета. Нейните дизайни бързо набират популярност, като родителите се стичат в нейния бутик, за да облекат децата си в нейните луксозни творения. Но не само детската мода е това, което Lanvin превъзхожда. Тя също така започва да проектира дамско облекло, създавайки елегантни рокли и костюми, които са любими сред елита на парижкото общество. Нейната употреба на луксозни тъкани и сложни детайли отличават дизайните й от другите дизайнери от онова време, спечелвайки й лоялни последователи на модните жени.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lanvin (@lanvin)

Успехът на Lanvin продължава да расте и през 1909 г. тя разширява бутика си, за да включи колекция мъжко облекло. Нейните дизайни стават хит сред модните мъже в Париж, затвърждавайки мястото й като един от водещите дизайнери на времето. След смъртта на Жан Ланвен през 1946 г. марката продължава да процъфтява под ръководството на нейната дъщеря Маргьорит ди Пиетро. През следващите десетилетия Lanvin продължава да се развива и иновира, оставайки верен на визията на своя основател за създаване на елегантен и изтънчен дизайн. Днес Lanvin е известна като водеща луксозна модна къща, с репутация за създаване на вечни и елегантни дизайни, които продължават да пленяват любителите на модата по целия свят.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lanvin (@lanvin)

Изненадващият произход на марката като дизайнер на детско облекло помога за оформянето на нейната уникална идентичност, отличавайки я от другите луксозни модни къщи. Историята зад Lanvin е свидетелство за силата на креативността и иновациите в модната индустрия. От скромното му начало като малък бутик в Париж до статута му на световна модна централа, пътуването на Lanvin е завладяваща и вдъхновяваща история за успех и изобретателност. Един интересен и изненадващ аспект от историята зад Lanvin е фактът, че Жан Ланвен е един от първите дизайнери, които използват собствените си инициали като лого за своята марка. През 1907 г. тя въвежда емблематичното лого на Lanvin, включващо нейните инициали "JL", преплетени в стилизиран дизайн. Това е новаторски ход по това време, тъй като повечето дизайнери нямаха разпознаваемо лого за своята марка.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lanvin (@lanvin)

Друг по-малко известен факт за Lanvin е, че марката е първата, която представя линия парфюми и аромати през 1927 г. Дебютният аромат, наречен "Arpège", е вдъхновен от звука на музикално арпеджио и се превръща в незабавен успех. Към днешна дата Lanvin продължава да произвежда гама от луксозни парфюми, които са обичани от ентусиастите на парфюмите по целия свят. Освен това Lanvin има дълга история на сътрудничество с художници и дизайнери от различни области. През 20-те години на миналия век Jeanne Lanvin работи в тясно сътрудничество с известни художници като Jeanne Toussaint и Raoul Dufy, за да създаде уникален и новаторски дизайн.

Тази традиция на сътрудничество продължава през годините, като Lanvin си партнира с художници, фотографи и дизайнери за създаване на колекции с ограничено издание и специални проекти. Като цяло, историята зад Lanvin е пълна с изненадващи и интересни детайли, които демонстрират иновативния дух на марката и ангажираността към творчеството. От началото си като дизайнер на детско облекло до статута си на глобална модна централа, пътуването на Lanvin е доказателство за трайното наследство на нейната основателка Jeanne Lanvin и постоянната отдаденост на марката към създаването на елегантни и изтънчени дизайни.

6 филма за велики дизайнери

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол