Мода, вдъхновена от Индия

Мода, вдъхновена от Индия
Снимка: Thinkstock

В глобалния съвременен свят бариерите между различните култури стават все по-малко, а комбинациите между различните културни традиции, стилове и обичаи стават все повече.

Тенденцията на взаимстване на елементи от различните от нас култури присъства много ярко в света на модата.

Без значение колко разнообразни стилове ни предлага западната мода, жените  винаги се чувстваме привлечени и от по-екзотичните и бохемски стилове, идващи от страни като Индия.

Всяка дама, която иска да внесе разнообразие в гардероба си, като добави нови цветове, текстури и аксесоари, поне веднъж в живота си е била изкушена от индийските модни традиции.

Най-хубавото на модата, вдъхновена от индийската култура, е, че много лесно може да бъде съчетана с нашето облекло, което носим в ежедневието.

Комбинациите, които ще ви представим, са подходящи за всеки момент от вашето ежедневие, без значение дали сте на работа, разхождате се с приятелки, прекарвате нощта в клуб, или пък сте поканени на специално събитие.

Ще ви докажем, че с лекота може да добавите индийско намигване в обичайния за вас стил, което да внесе свежест, блясък и пъстрота във вашия гардероб.

Индийски бродиран шал дупатта

Ако сте фенове на индийския стил, трябва да се сдобиете поне с един от традиционните бродирани шалове дупатта, който е стилен аксесоар от гардероба на съвременните индийки.

Характерно за шаловете е, че са с много пищна бродерия.

Традиционно жените в Индия покриват главите си с него и го оставят да пада свободно от двете им страни.

Вие, разбира се, може да го носите увит около двете ви рамена или около кръста.

Може да го съчетаете с туника и клин, с дънки и дори с пола.

Курта

Индийската курта е дълга вталена и разкроена под талията горна дреха. 

С дължина, която може да варира от прасците до глезените, понякога и до ходилата.

Те придават много елегантен и женствен вид на всяка дама, като подчертават формите ви и прикриват недостатъците.

Лесно могат да бъдат съчетани е много тесни панталони или клинове.

Традиционните курти имат шевици с орнаменти по ръба на ръкавите и одеждата.

Блуза с пайети

За да внесете малко блясък в обичайния си стил на обличане, задължително трябва да се сдобиете с блуза с пайети.

Ако не ви допада цялата ви блуза да е покрита с тях, то поне трябва да има няколко елемента от пайети изработени върху нея.

Най-добре е да имате трите класически версии в черно, сребристо и златисто.

Може да ги съчетаете с абсолютно всяка друга дреха, която имате и не е с пайети, разбира се.

Дамите в Индия обикновено ги съчетават със сари.

Панталони тип чуридар

Панталони тип чуридар наподобяват клин, защото са много тесни по цялата си дължина. Лесно съвместими са с всички видове курти, поли и туники. Дължината им е до глезена и придава много елегантен вид в съчетание с подходяща горна дреха.

Шалвари

Шалварите са свободни широки панталони, които са силно стеснени в глезените. Традиционно жените в Индия съчетават шалварите с туники и дупатта. Вие можете да ги съчетаете също с туника или пък къс топ, дори и с тениска, в зависимост от вашите лични предпочитания.

За да придадем финален щрих на етно гардероба ви, трябва да отбележим, че ако искате да сте в синхрон с индийските традиции и да добавите блясък в стила си, задължително трябва да имате и бижута.

Бижутата са неизменна част от външния вид на всяка индийка. Индия е богата на злато, сребро и скъпоценни камъни. Това богатство е намерило израз в индийските бижута, носени по различни поводи и отразяващи социалния статус и семейно положение и в миналото и в наши дни.

Ако индийските модни стилове са ви вдъхновили и са пробудили любопитството ви към индийската култура и традиции, заповядайте на второто издание на Фестивал на цветовете - на 20 юни, на открито пред Арена Армеец, в София. Той е вдъхновен от индийската традиция за посрещането на пролетта и отбелязването на новото начало през годината. По време на т.н. Холи фестивал всички хора в Индия излизат по улиците и се замерят с цветен прах или бои. Фестивалът в София ще ви потопи във феерия от цветове и индийски традиции.

Прочети още: Какво символизират цветовете в Индия

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти