Създадено за Eucerin

Митове за пигментните петна или защо не само слънцето е виновно

Митове за пигментните петна или защо не само слънцето е виновно
Снимка: iStock/Getty Images

В края на лятото кожата на лицето не е в най-добрата си форма. Докато ние се забавлявахме под слънчевите лъчи или до късно през нощта, то трябваше да търпи всички негативи от този начин на живот - UV лъчи, дехидратация, недоспиване, цигарен дим.

Резултатът е на лице(то) - суха кожа, добре очертали се бръчици около устните и куп нови пигментни петна по скулите, челото и под носа.

И ако използването на силно хидратиращ крем и добър режим за почистване могат да върнат еластичността на кожата, то с пигментните петна е малко по-трудно.

На първо място, нека определим точните причини за появата на пигментните петна, защото невинаги е виновно само и единствено слънцето.

Да, то “активира” свръхпроизводството на меланин, но не е единственият виновник за тъмните петна. Какво още ги причинява, обясняват специалистите от Eucerin:

Снимка: Eucerin

Възрастта

С времето броят на клетките, произвеждащи меланин, намалява, но активността им се засилва. Това предизвиква появата на тъмни петна по ръцете, лицето и деколтето, известни като “старчески петна”. Първите такива могат да се появят още след 40-тата година.

Хормоналните промени

Целият живот на жените е предопределен от хода на хормоните. Ако те са балансирани, жената изглежда и се чувства добре. Когато обаче има рязък скок или спад на някой от хормоните, това си проличава най-вече на кожата - появяват се тъмни петна и/или акне, различни обриви, а по време на бременност може да се образува дори “маска на бременността”.

Когато хормоните се нормализират, това ще спре или намали появата на нови петна, но вече образувалите се продължават да имат нужда от грижа.

Липсата на витамини

Тялото ни е фино настроен механизъм, който работи безупречно, когато му “подаваме” нужните микронутриенти в правилната доза. Често обаче заради особеностите на начина ни на хранене, някои от важните съставки липсват и това започва да си личи.

Кожата се нуждае от цинк и мед, за да е в добра форма и когато липсват (по-често липсва цинк), се засилва образуването на пигментни петна.

Снимка: Eucerin

Какво може да се направи?

Тъмните петна по лицето и тялото не са присъда. Те могат значително да се намалят, а появата на нови да се ограничи, стига да се грижите за кожата си добре според тези три прости правила:

  1. Винаги използвайте слънцезащитен крем, дори през зимата, дори в града. Слънцето ви огрява не само на плажа и в планината, а също на детската площадка, на спирката и докато шофирате.
  2. Погрижете се за здравето си и проверете хормоните - всяка грижа за външния ни вид трябва да започне с грижа отвътре. Балансирайте храненето, увеличете приема на ядки, плодове и зеленчуци и се консултирайте с дерматолог и ендокринолог, ако не успявате сами да овладеете кожните състояния.
  3. Използвайте подходяща козметика за третиране на тъмните петна - серията Anti-Pigment на Eucerin съдържа Thiamidol за редуциране на тъмни петна и предотвратяване на повторната им поява. Съдържащите се глицерин и хиалуронова киселина в серума им обогатяват кожата с нужната влага и връщат баланса и сияението ѝ. Серията включва продукти за нощна и дневна грижа, тонирани кремове и серуми, с чиято помощ кожата ви ще бъде с изравнен тен, по-сияйна и по-хидратирана.

А за следващото лято си изберете голяма, широкопола сламена шапка, за да се наслаждавате на слънцето безопасно. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти