Създадено за L'Oreal Paris

Мицеларната вода - защо съвет №1 на всеки дерматолог е използването ѝ?

Mixa
Снимка: Istock

Да си поговорим за красотата. Любима тема, нали? Направете си топла напитка и седнете да обсъдим една от най-често обсъжданите въпроси, що се касае до красота – чистата и сияйна кожа. И по-скоро ще засегнем мицеларната вода - нещо, за което няма начин да не сте чували, още повече, че напоследък се лансират многобройни продукти, съдържащи „мицеларен“ в името си. Че използвате мицеларна вода и имате близки, които я ползват – ясно. Но питали ли сте се всъщност какво представлява тя? Ако по някакво наистина странно стечение на обстоятелствата не ползвате, в следващите редове ще ви обясним какъв голям пропуск е това.

Мицеларната вода е многофункционален продукт в грижата за кожата, който се е превърнал в любим както сред бюти гурутата, така и сред дерматолозите. Произвежда се с пречистена вода, хидратиращи вещества (като глицерин) и активни вещества, които са съединения, използвани за почистване.

Water
Снимка: Istock

Молекулите на тези меки повърхностно-активни вещества се съединяват, за да образуват т.нар. „мицели“  - вид сферична химична структура, която помага да се изтеглят замърсяванията и себума от кожата. Мицеларната вода е не само нежна, но и много ефективна при премахването на нечистотиите и грима, като изчиства порите ви, тонизирайки кожата. Тя не съдържа алкохол и може да помогне за насърчаване на хидратацията на кожата, като същевременно намалява дразненето и възпалението и поддържа кожата ви мека, еластична и гладка.

Ето и 5 ползи и употреби на мицеларна вода.

Насърчава хидратацията на кожата

Повечето видове съдържат хидратиращи съединения като глицерин, за който е доказано, че помага на кожата да задържа по-ефективно влагата*. Глицеринът може да помогне за ускоряване на зарастването на рани, да предпази от дразнене и да подобри хидратацията, когато се прилага локално. Нещо повече, повърхностно-активните вещества (за които стана дума малко по-горе) в мицеларната вода са много меки и по-малко дразнещи, което я прави чудесен избор за хората със суха кожа.

Почиства ефективно

Обикновено се използва като почистващо средство за лице, което помага за премахване на грима, замърсяванията и излишния себум.  Това се дължи на наличието на мицелите, които също могат да увеличат пропускливостта на кожата ви, позволявайки на почистващите препарати да достигнат по-дълбоките ѝ слоеве*.

Подходяща е за всички типове кожа

Тя е и особено полезна за всеки тип кожа, дори за тези с чувствителна или състояния като розацея, тъй като не съдържа съставки, които могат да дразнят кожата, като сапуни и алкохоли.

Поддържа кожата чиста

Спомага за поддържане на кожата чиста, особено за тези с акне, запушени пори или упорити петна*. Акне често се причинява от запушени пори, които е възможно да се възпалят и да се превърнат в пъпки. Освен това мицеларната вода може да се нанася само с памучен тампон, което елиминира необходимостта от четки за лице и кърпи, които могат да разпространяват микроби и бактерии.

Подходяща за път и лесна за употреба

В допълнение към всички предимства, свързани с мицеларната вода, този иконичен продукт е преносим, ​​удобен и лесен за използване. Тъй като действа като средство за премахване на грим, почистващ препарат и тоник, на път не се нуждаете от няколко други продукти за грижа за кожата, които могат да освободят място в багажа или на шкафа. Ако наистина не сте почитатели на много продукти в грижата за кожата (не, не ви разбираме) и искате да имате само един продукт на фаза „почистване“ в рутината ви – това е именно мицеларната вода.

Мицеларна вода според типа кожа

Това, че е мултифункционален продукт, съвсем не означава, че индустрията не е разработила видове за абсолютно всеки тип кожа – за да имате възможно най-персонализираната грижа и най-добрите резултати. От Mixa са ни приготвили цели 5 вида мицеларни води – всяка според специфичните нужди именно на нашата кожа! Всички са дерматологично тествани, хипоалергенни и толерантни към кожата.

Mixa
Снимка: Mixa

Ако имате суха кожа, Mixa Sensitive Skin Expert Micellar water anti-dryness е вашият продукт. Формулата ѝ се състои от прецизно подбрани хипоалергенни съставки и не съдържа сапун и алкохол, а самата тя е обогатена с глицерин, който хидратира и успокоява кожата в дълбочина. Благодарение на неутрално си Ph 5.5, тя е подходяща за суха и чувствителна кожа и е нежна към очите дори ако носите контактни лещи.

При наличие на проблемна кожа, заложете на Mixa Anti-Imperfections Micellar Water - мицеларна вода, създадена специално за несъвършенства, която деликатно, но дълбоко отстранява всякакви замърсявания, като същевременно спомага за възвръщането на здравия вид на кожата. Обогатена е с цинк, който почиства и освежава - подходящ за комбинирана до мазна кожа.

Mixa
Снимка: Mixa

Mixa има решение и за раздразнена кожа с Mixa Optimal Tolerance Micellar Water -мицеларна вода, предназначена за чувствителна и реактивна кожа, която деликатно, но дълбоко отстранява замърсяванията и грима по лицето, като го оставя нежно, успокоено и свежо. Тя е обогатена с пантенол, който намалява раздразненията на много чувствителната кожа.

Ако сте с чувствителна кожа, Mixa Sensitive Skin Expert Micellar Water Very Pure съдържа прецизно подбрани съставки, които осигуряват безобидна и ефикасна грижа и може да бъде използвана дори от бебета. Формулата ѝ е с 99,6% съставки от натурален произход и без съдържанието на алкохол и парфюм.

Mixa
Снимка: Mixa

При реактивна или зачервена кожа може да се чувствате сигурни с Mixa Sensitive Skin Expert Anti-Irritations Micellar Water, която е с изключително деликатната формула с мицели, които ефективно премахват остатъчния грим и замърсявания, без да предизвикват дехидратация и сухота. И не само - те намаляват риска от алергии и раздразнения и доставят усещане за комфорт, лекота и свежест.

Е, убедихте ли се вече колко е важна мицеларната вода и защо всички я препоръчват?

Mixa
Снимка: Mixa


Източници:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20043170/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5801582/)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279211/

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти