Любопитни факти и рекорди в козметиката

Любопитни факти и рекорди в козметиката
Снимка: netinfo

Стремежът към красотата е двигателят за развитие на една от най-големите индустрии в света - козметичната. Всяка година козметичните компании произвеждат безброй хигиенни и разкрасяващи продукти, в грижа за здравето и суетата на хората.

Някои любопитни факти от световната история на козметиката:

*През 1780 г. е измислена първата същинска паста за зъби. Формулата ѝ съдържала изгорял хляб, смола, канела и определени химически вещества. През 1892 г. тя започва да се предлага в туба.

*В средата на XIX век учените откриват вещество, което успява да промени цвета на косата. Не след дълго се появява първата синтетична формула на боя за коса – „Ауреол”, дело на химика Юджийн Шулер.

*За първи път конкретна формула за балсам за коса е въведена в зората на XX в. от френския парфюмерист Едуард Пино като продукт за мъже, наречен „Брилянтин”. Той имал за цел да омекотява косата, мустаците и брадата на силния пол. 

*Първата вода за уста с търговски цели се появява едва в края на XIX в

*В годините на Студената война (1947 – 1991 г.) тубите с крем за бръснене се използвали като тайник за пренасяне съобщения. 

Ежедневно ни се поднасят факти и събития, свързани със световните имена в козметичния бранш, но за българските компании и продукти знаем твърде малко!

По случай своя 90 годишен юбилей „АРОМА“ разкри любопитни подробности от историята на козметична индустрия в България, интересни факти за продуктите, които произвежда и информация за първия си опит за поставяне на световен рекорд в книгата на Гинес.

Първата боя за коса

Първата българска боя за коса е “Арома Колор”. Първоначално тя се е предлагала в два варианта – с твърд и течен окислител. След години по западен образец бил създаден унифициран вариант – оцветител и течен окислител, а след това в опаковката е добавен и подхранващ шампоан.

Първия цех за производство на туби

През 1965 г. за първи път в България „АРОМА“ внедрява тубеното производство в новосъздадения цех „Пасти за зъби“. Използвана е изцяло нова технология – тубени инсталации, тубопълнителни автомати, валцовъчни и печатарски машини. По това време е създадена и оригиналната профилактична паста за зъби „Мери“.

Първите козметични линии

Универсалните кремове Арома с натурални съставки, заедно с крем “Здраве” и крем “Медико Идеал”, са едни от най-старите козметични линии у нас. Първият универсален крем “Арома” е бил пуснат през 1966 година. И до сега серията “Здраве” е сред най-продаваните у нас – всяка минута се продават по три крема „Здраве“!

Рекорд на Гинес за най-много хора миещи зъбите си едновременно

На 19 май 2002 г. „АСТЕРА“, марката на продуктите за устна хигиена на “АРОМА”, се осмелява да предизвика книгата с рекордите на Гинес. Цел – да се подобри рекорда на Гинес в категория “Най-много хора, миещи зъбите си едновременно”. Опитът е успешен, но няколко месеца по-късно, рекордът е подобрен в Китай.

За изминалите 90 години „АРОМА“ е спечелила доверието на няколко поколения българи, а марките „Арома“, „Здраве“ и „Астера“ са символ на качество, чистота, нежна грижа и красота. Според проучване на GfK „АРОМА“ е марката, спечелила най-много потребители през годините!

Когато говорим за козметика с днешна дата можем да заявим с гордост, че българските продукти успешно се конкурират с големите световно известни брандове и на международните пазари. Оставяме своя отпечатък в световната история на козметиката и смело твърдим, че българките са едни от най-красивите жени в света.

Компанията „АРОМА“ днес празнува своя 90-годишен юбилей. Оставете ѝ пожелание и вземете своя подарък.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти