Красотата ще спаси света, нали така?

Красотата ще спаси света, нали така?
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

9 септември по нашите географски ширини се свързва с какви ли не събития, но днес няма да ви пишем за тях. Ще ви кажем само, че днешната дата е обявена за Световен ден на красотата!

Своеобразният празник се отбелязва по инициатива на Международния комитет по естетика и козметология от 2003 г.

Комитетът e водеща престижна световна организация в областта на естетиката и козметологията. Основан е в Брюксел през 1946 година. Има свои подразделения в 33 страни.

По повод Деня на красотата в много градове и страни на 9 септември се провеждат конкурси за красота. Първият конкурс за красота е организиран в Белгия през септември 1888 г. а първият конкурс “Мис Свят” се провежда в Лондон през 1951 г.

"Красотата е присъща на всичко здраво", пише Фьодор Достоевски. "Тя е хармония, в нея е залога на успеха, тя въплъщава човека и човешките идеали.

Ако хората съхранят идеала за красота и потребността от нея, значи има и нужда от здраве и хармония, които гарантират развитието на този народ", казва още руският писател.

В романа си "Идиот", Достоевски казва: "Красотата ще спаси света". Дали това е така ще оставим на вас да решите.

Древните елини пък смятали, че зад едно красиво лице никога не може да се крие лоша душа (тъй като душата и тялото са в хармония), което е било водещ мотив при даването на присъди за престъпения. Носи се легендата за една прекрасна жена, която убила мъжа си, но съдиите решили, че зад такава невероятна красота, не може да се крие нещо зло, следователно няма как тя да е извършила престъплението.

Това отпраща моментално мислите към Албена на Йовков от едноименния му разказ и великия цитат – "Грешна беше тая жена, но беше хубава".

Не е нужно една жена да е фатална, за да бъде красива. Най-добрият аксесоар, който озарява лицето и можете да носите винаги, е усмивката! Няма по-красива от щастливата жена, Одри Хепбърн го е казала и ние ѝ вярваме безрезервно wink

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти