Красота и здраве през зимата

Красота и здраве през зимата
Снимка: Thinkstock

През есента и зимата кожата се изсушава от студения вятър и от ниските температури, от рязката промяна на времето.

Кожата се нуждае от подхранване, защото тя се изсушава и започва да си проличава липсата на витамини, липидите намаляват и от студения вятър тя изсъхва.

По-сухите кожи започват да се лющят, а мазните – стават сухи.

Какво представлява сухата кожа?

Сухата кожа се обозначава с дерматологичния термин ксерозис кутис (произлиза от гръцката дума xero, което означава сух).

Сухотата на кожата се дължи на загубата на вода и липиди. Тя се среща по-често през студените месеци на есенно-зимния сезон.

Какви са причините за сухата кожа?

Причината за сухата кожа е понижаването на количеството на повърхностните липиди. Фактори, които способстват за това са: прекалено често къпане.горещите вани, прекаляване с почистващите продукти, агресивно триене на кожата с хавлиена кърпа, ниска влажност, студен и сух зимен сезон, парното, недостатъчния прием на вода и течности (дехидратация), прекомерно излагане на слънце. Причина може да бъде и наличието на атопичен дерматит или ихтиоза.

Какви са симптомите при суха кожа?

Сухота, сърбеж, залющване, което ангажира предимно долни и горни крайници.
Чувство за стягане и опъване на кожата, особено след взимане на душ.
Зачервена и раздразнена кожа.
Нацепване на кожата.
Побеляване и лющене.

Какви грижи за сухата кожа могат да се прилагат в домашни условия?

В домашни условия е необходимо редовното прилагане на овлажняващи продукти, като за предпочитане са кремовете на липидна, а не на водна основа. Особено подходящо е прилагането на емулсии, тип вода в масло, при които преобладава липидната съставка. Правилният избор на продукт за кожата се базира на дерматологичната консултация, при която лекарят ще определи най-подходящото овлажняващо средство. За предпочитане са продукти, които съдържат млечна киселина и урея. Уреята, вложена в овлажняващ продукт в процент под 10 има хидратиращо действие върху кожата, а над 10 процента има и кератолитично (излющващо) действие. При наличие на силно зачервяване на кожата с оформяне на екземни плаки може да се приложи за кратко време крем, съдържащ 1% хидрокортизон.

Боряна Тимнева
Снимка: Jewel Skin Clinic

Какви профилактични мерки могат да са прилагат за намаляване на сухотата?

Да се избягват горещи вани, хигиенният душ да бъде с по-малко продължителност, да не се прекалява с басейни и сауни. Да се използват меки почистващи средства, които не съдържат алкохол, алкален сапун и парфюм. Кожата да се подсушава след баня с потупващи движения, а не с триене.  Трябва да се приемат много вода и течности, да се използва фотозащита и да се нанася емолиент след баня. Да се избягват алкалните сапуни, да се избягва разчесването на кожата при сърбеж. Да се използва овлажнител за въздуха в дома.

Какви процедури могат да се прилагат?

Добър метод за да разберем какво е състоянието на кожата ни и от какво се нужда е диагностиката на кожата със  скенер. По този начин лекарят може да назначи подходяща програма за възстановяване на кожата. Изследването е безопасно и безвредно и може да се прилага при бременни жени.

Снимка: Thinkstock

Подходящи процедури с които може да се започне през студените дни са почистване на лицето, микродермабразио, както и пилингите. Двете процедури подготвят кожата да поеме други активни съставки, които могат да се вкарат в нея чрез различни процедури, като мезотерапии например. Мезотерапиите могат да бъдат – иглени или безиглени и чрез тях се вкарават в средна дерма подходящи активни съставки – като витамини, колаген, минерали, пептиди, олигоелементи. Идеални са сезона са и процедурите с апаратура – като радиочестотния лифтинг. Процедурата за 40 минути като с магическа пръчка сваля 5 години от възрастта. Ролята на магическа пръчка е приел съвременен лазер от последно поколение, който работи с радиочестотен ток. Той дозира прецизно и се комбинира с интензивно охлаждане.

Снимка: Thinkstock

Токът влиза дълбоко в кожата. Достига до самата дерма, където колагеновите и еластиновите влакна като арматурно скеле държат лицето опънато, стеегнато и младо. С напредването на възрастта обаче тези влакна стареят, отпускат се и се нуждаят от ремонт. На помощ идва биополярната честота. Токът преминава през колагеноеластиновата мрежа, като търси път през най-ниското съпротивление. Затова минава през старите влакна, които са по-отпуснати и изтънели и ги стопява. Лазерът коагулира само тези, които са остарели, отпуснати и накъсани, а топлината буквално ги изпарява. И понеже природата не търпи празно пространство, на мястото на старите се създават нови. Фибробластите генерират млади влакна, които придават по-стегнат тургор и реструктурират кожата. Така тя добива по-младежки вид. Тоз процес дава и име на процедурата – Skin Thitening.

Известен е още и като лифтинг в обедната почивка, защото може да се направи бързо, без никакви нежелани странични ефекти като зачервяване, подуване и подпухване.

Снимка: Thinkstock

С радиочестотниия лазер се работи в областта на очите, лицето, шията и деколтето.

Новото е, че козметологията също се развива с бързи обороти. Създаден са козметични процедури и кремове с наночастици, които навлизат в средна дерма само с масажни движения. Добре е да се знае, че през зимата не се използват хидратиращи кремове, защото водата замръзва през зимата. Ако е дехидратирана кожата е добре такива хидратиращи продукти да се слагат вечер, а през деня – подхранващи продукти.

Подходяща процедура за дълбока регенерация е Intraceuticals. Терапията представлява интрадермално вкарване на хиалуронова киселина, витаминин А, С и Е, алое вера и зелен чай. Хиалуроновата киселина в продукта е представена от три вида молекули – голяма, средна и малка, които се нареждат като скачени съдове в кожата, като най-голямата молекула остава най-отвън и продължава да привлича влага от атмосферния въздух и по този начин запазва кожата хидратирана.

Автор: Боряна Тимнева, кoзметолог и кинезитерапевт Jewel skin clinic

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти