Красиви с пъпеш

Красиви с пъпеш
Снимка: Thinkstock

Пъпешът е от семейството на тиквите и има доста богато родословие. За честта да се обявят за негова родина спорят два континента - Азия и Африка.

Плодът е познат отпреди 4000 години, когато е бил рядък гост на императорските трапези. По-късно става предпочитан плод от народите на Мала Азия, които му приписват различни лечебни свойства. Специални плантации за отглеждане на пъпеши се появяват и в Китай, където хиляди селяни се занимават цял живот с отглеждането на уханни сортове, предназначени за аристократите.

Познати са много видове пъпеши, като най-разпространените са медена роса - с тънка кора, и канталупа - с дебела. Различните сортове имат и различен хранителен състав. Медената роса е по-нискокалоричен и с по-малко съдържание на калий, но пък има повече витамин А. Канталупата пък е по-сладък и има високо съдържание на витамин А, С и на бета каротин.

В пъпеша има средно около 18% захари. Те са подходящи за страдащи от анемия и болести на кръвоносната система. Хора с жлъчни проблеми биха получили подобрение, ако включат пъпеши в менюто си.

Плодът е чудесно козметично средство за тези, които искат да избистрят тена на лицето си. Маската с пъпеш е истинска витаминозна бомба, която ще подхрани кожата, ще я направи по-гладка и ще избистри тена.

Предлагаме ви няколко маски за лице, които може да забъркате в домашни условия.

Почистваща
150г пъпеш
1 супена лъжица прясно мляко

Пасирате пъпеша с млякото и нанасяте върху лицето, като втривате внимателно с кръгови движения. След 15 минути изплаквате с хладка вода.

Подхранваща
100г пъпеш
3 капки бадемово масло
3 капки витамин А
1 суперна лъжица оризово брашно

Намачкайте пъпеша с вилица и добавете към него останалите продукти. Разбъркайте добре, докато стане еднородна смес и нанесете върху лицето. Оставете да действа 30 минути, след това отмийте с хладка вода и при нужда нанесете лек, хидратиращ крем.

Хидратираща
200 г пъпеш
1 супена лъжица мед

Намачкайте пъпеша с вилица и добавете към него меда. Разбъркайте добре и нанесете плодовата каша върху лицето. Оставете да преседи 20 мин и отмийте с хладка вода.

Когато избирате пъпеш, имайте предвид, че плодът трябва да е тежък за размерите си и да няма видими наранявания. При потъркване на кората с пръсти, трябва да се усеща аромата. Повечето зрели пъпеши са по-меки при частта, която е съединявала плода със стеблото.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти