Красива съм, защото съм естествена

Красива съм, защото съм естествена
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Божествена, защото е естествена! Сякаш наистина това важи в пълна сила за всяка Edna жена на света.

Факт е, че мъжете се впечатляват от външността ни, но потвърждавам, че от опита ми с господата досега, най-високи оценки за визията си съм получавала, когато тя е била семпла, изчистена и премерена. И когато акцентът е бил върху малките очарования на физиката ми – като луничките, трапчинките или пък усмивката, например.

През годините, в лутане между безумните сложни прически, ненужните прекалени количества грим и неоправдано неудобни и непрактични дрехи, стигнах до няколко мои лични житейски изводи за красотата, които бих желала да споделя с вас.

Ето и кои са моите фаворити сред модните и козметичните мъдрости и заключения, вдъхновени от моя живот и този на жените, с които ме е запознала съдбата:

Най-красивото нещо, което имаш – си самата ти. Когато бях тийнейджърка, все се разочаровах, че не приличам на Анджелина Джоли или Джесика Алба. И изпадах в съжаление, че не съм като тях, че лицето ми или тялото ми не е като тяхното. Нормално, това не бях аз! След време осъзнах, че дори и да не съм най-красивата жена на света, със сигурност попадам в моята лична челна десетка. И да, харесвам се! С всеки недостатък – с всяка бръчица около очите, с всяка трапчинка от целулит.

Истината е, че имаш два начина, по които да изживееш живота си – в пълно отрицание на себе си или в пълно приемане на това, което си. По-здравословно за теб е да избереш второто. Да обичаш външността си – така и другите ще я обикнат, а след това ще се влюбят в това, което е под нея.

Най-успешната „пластична интервенция“ е постоянната поддръжка. Умишлено употребих „пластична операция“. Ако  вярваш, че можеш да се храниш безразборно и неконтролируемо, да не спортуваш, да прекаляваш с алкохола, да пушиш и да не се грижиш за себе си, а някой ден пластичен хирург „да омагьоса“ тялото ти като модел на „Виктория Сикрет“ – намираш се в голяма заблуда.

Ключът към красотата е в постоянството. Тялото ти, лицето ти – те са храм и само ти притежаваш шанса да ги направиш каквито пожелаеш – без никакви странични процедури. Просто се грижи адекватно за себе си, според възрастта ти, възможностите и начина ти на живот – без прекъсване, без отказ. Ти знаеш най-добре как!

Гримирай се с цел подчертаване на красотата, а не с цел нова самоличност. Гримът трябва да е съобразен с повода. Гримът трябва да е дискретен, освен ако не си актриса и работата не го налага. Гримът трябва да подчертава, а не да загрозява. Направи си експеримент и попитай твой приятел мъж коя от двете жени харесва повече – посочи му една дама с агресивно количество цветове по лицето и една жена, загатнала нежно мигли и устни. Убедена съм, че ще ти посочи втората.

За да си хубава е нужно толкова малко – лек балсам на устата, тънка линия черен молив върху клепача, две пърхания на миглите покрай спиралата, нежно ухание, което се носи от теб – на женствен парфюм, който да подчертава увереността, а може и на дезодорант или рол-он, с които ще си сигурна, че си защитена от изпотяване.

Формулата за красота е разкрита и ти я споделям на мига: красотата е в количеството и качеството – на храната, която консумираш, на спорта, който практикуваш, на козметиката, която използваш.

Откриеш ли твоите лични правилни пропорции, гарантирам ти, че ще се влюбиш в естествената красота на твоето тяло и ще я показваш на света повече и повече с всеки следващ ден. Зад всичко грубо, тежко или предизвикателно, било то грим или дрехи, се крие човек, който се страхува от себе си.

Утре сложи в дамската си чанта само гланц, спирала и дезодорант и докажи на истинската жена в теб, че ѝ даваш шанс и повод да разкрие колко зашеметяваща е тя.

Прочети още:

Как да сте красиви и без грим

Абсолютната красота

Красотата, Душата и Младостта

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти