Колко често е добре да мием косата

Колко често е добре да мием косата
Снимка: netinfo

Колко често е нормално да си мием косата? Един път в седмицата е прекалено рядко, а всеки ден е излишно.

Има различни теории и разбирания за това кога и с какво е добре да мием косата.

Повечето хора са убедени, че химическия състав на шампоаните вреди много на косъма и скалпа. Ако това толкова ви притеснява, може да си направитедомашен шампоан за коса. Рецептата не е трудна и не изисква кой знае какви продукти.

Ако не ви се занимава обаче, значи трябва да изберете възможно най-подходящия измиващ продукт.

Не си купувайте от така наречените "семейни шампоани" или такива, които са три в едно и други подобни.

Подберете внимателно продукт, който ще отговаря на вашите нужди.

Ако имате проблем с косата - прекалено мазна или суха, пърхот или косопад, е нужно да си купувате медицински продукти за измиване и грижа. В този случай вашия лекар ще ви посъветва на какъв период да измивате косата си.

В останалите случаи обаче, не бива да занемарявате грижата за косата. Ако главата се мие рядко, кожата се омазнява, натрупват се токсични наслоявания (особено ако използвате стилизиращи продукти) и се създава благоприятна среда за развиване на бактерии. Това ще предизвика възпаления, силен сърбеж, косопад, неприятна миризма и още по-неприятен външен вид.

Трябва да поддържате ниво на приятна чистота на главата, без да се вманиачавате излишно.

Ежедневното миене на косата води до измиване на защитния липиден слой на скалпа. За неговото възстановяване са необходими от 48 до 72 часа. Не задържайте шампоана повече от три минути на главата, изплаквайте много добре с вода, а може и да облеете в края на измиването косата с по-хладка вода, като това ще я направи по-бляскава. Избягвайте горещата вода.

Ползвайте подходяща маска или балсам. Така ще неутрализирате негативното влияние на шампоана и ще помогнете за възстановяването на липидния слой.

Ако сте от жените, които не излизат от вкъщи без прическа и това налага по-усиленото ползване на преса, лак, вакса и други продукти, задължително си правете подхранващи маски на косата, ползвайте кристали или други защитни средства преди изсушаване със сешоар или ползване на преса.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти