Кола маска или лазерна епилация

Кола маска или лазерна епилация
Снимка: Thinkstock

Всеки ден ни се предоставят поредици от възможности за избор. В света на красотата и козметиката често имаме по-голям избор като потребители, но когато става въпрос за възможностите за обезкосмяване, тук най-популярните варианти са два – кола маска или лазерна епилация.

Кое от двете да изберем?

Също както при всяко решение в живота, което човек трябва да направи, и тук трябва да се претеглят позитивите и негативите. Нека да разгледаме някои от предимствата и недостатъците на кола маската и лазерната епилация, без да забравим да се консултираме и с дерматолог.

Първо, основното предимство на лазерната епилация е нейният постоянен резултат. След като целият процес завърши, човек никога не трябва да се притеснява за отстраняване на космените фоликули отново в близките няколко години. Въпреки това, главният недостатък на процедурата е цената. Повечето манипулации за лазерна епилация се изразяват в суми, които са трудно достъпни за потребителите.

Освен това, лазерната епилация често изисква да се извършат множество сесии за достигане на желания резултат, което я прави все по-малко привлекателна опция.

Независимо от това, ако потребителят разгледа лазерната епилация с всичките ѝ плюсове и минуси и си каже: "Аз трябва да го направя", той трябва да се консултира с лекар, козметик или лазерен техник, за да се информира за различните видове лазери, използвани за процедурата.

Някои лазери използват по-къси дължини на вълните, които проникват в кожата, което позволява бърза обработка на големи повърхности. Други лазери използват по-дълги вълни за по-дълбоко проникване в кожата - като диоден лазер. Но други имат за цел по-дълбоките кожни тъкани, като по този начин поддържат външния слой на кожата невредим.

Съществува и система, която използва диоден лазер, който достига до дълбочината, на която се намират космените фоликули, като лъчите проникват през повърхността на дермата. Така, достигайки до фоликула на косъма, лъчите се абсорбират от пигмента в него, а топлината уврежда фоликула.

Всеки лазер потенциално дава различни резултати, които зависят от тена на кожата и цвета на косата. Затова е наложително да се зададат подходящите въпроси за всяка лазерна технология на специалист, преди да финализирате решението.

Нека разгледаме положителните и негативните страни и на кола маска. Основният ѝ позитив е достъпността. Дали ще изберете кола маска, извършена професионално, или ще решите да направите процедурата у дома, все пак този начин на обезкосмяване е много по-евтин, отколкото лазерната технология. Другата полза от кола маската е личният контрол. Времето и скоростта на процедурата са много по-контролируеми за потребителя.

Най-очевидната отрицателна страна на кола маската е болката. Въпреки че има възможност за болка и при лазерна епилация, болката от кола маска е много по-явна и шокираща. Само мисълта шпатулата с топъл, разтопен восък да се нанесе върху окосмения участък, а после бързо и рязко да се издърпа залепналата за тялото лента, оставя много потребители отчаяни и разубедени.

Друг негатив е, че клиентите трябва да изтърпят след това растежа на космите до определена, забележима дължина преди следващата процедура с кола маска. Повторението на този болезнен процес е на всеки четири до шест седмици.

Изглежда така, че кола маската е по-благоприятният вариант за по-голямата част от клиентите. Въпреки че нито един от методите не е перфектен или безболезнен, кола маската е далеч по-достъпна и изисква много по-малко проучване и лично персонализиране за благоприятните резултати.

Кой от двата метода ще изберете е ваше лично решение. Може да използвате и двете процедури върху различни участъци от тялото, но не забравяйте да се погрижите за кожата си преди и след манипулацията.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти