Когато дрехите служат на хората, а не обратното

Когато ограниченията се превръщат във възможност
Снимка: Alter UR Ego

Велина Томова

Когато остава инвалид заради катстрофа едва на 21 години, Хайди Маккензи трябва да се научи да живее по нов начин – привързана към инвалидната количка.

Оказва се, освен всички други неудобства, които състоянието ѝ причинява, че тя не може да носи старите си дрехи.

Tе просто не са предназначени за хора в инвалидни колички.

„Дънките и панталоните станаха абсолютно непотребни, защото кройките им не са предназначени за хора в седящо положение.

Оказа се, че това е проблем не само за мен. Всички момичета в инвалидни колички, с които разговарях, ми споделиха, че им е трудно да обуват дънки, защото просто не са удобни за хора като нас.

Казах си, че имам възможността да подобря живота на много хора, като създам дънки специално за хора в инвалидна количка“, разказва Хайди.

Тя се свързва с дизайнерката Кристин Александра Тидуел и двете създават модел панталони, съобразен с реалните нужди на жените в инвалидна количка.

Дънките са без задни джобове, защото те са излишни, когато седиш, с по-висока задна част, за да не падат под линията на талията и ластик отпред, за да се вдигат по-лесно.

Хайди е предвидила отвор за катетър и ниско разположени джобове, до които можеш да стигнеш без да трябва да се надигнеш, както е при обикновените дънки.

Крачолите също са по-дълги, за да покриват глезените когато момичето седне в инвалидния стол.

В момента Хайди набира средства в онлайн платформата Kickstarter, за да стартира серийно производство на дънките. Има модели за мъже и за жени, цената им ще бъде 80$.

А ви разказваме всичко това, защото за последните 10 години само от автомобилни катастрофи са инвалидизарани 100 000 българи.

Много от тях са млади хора, за които животът е спрял тъкмо преди да започне. И всички те имат пълното право да се придвижват свободно и да живеят възможно най-близко до предишния си живот.

И, разбира се, да изглеждат добре, както Хайди в новия модел дънки.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти