Кофеинът събужда тялото и красотата

Кофеинът събужда тялото и красотата
Снимка: Thinkstock

Кофеинът се използва като съставка в най-различни козметични средства, предназначени да поддържат красотата на кожата. Нека обаче днес ви разкажем малко повече за него и полезните му свойства.

История и изследвания
От утайка на кафето винаги се получават удивителни скрабове за тяло и ексфолиращи маски. Като ингредиент в козметологията, кофеинът се използва отдавна. Съвременните изследвания, проведени от компании производители на козметични средства, позволяват да се открият и нови свойства на кафето.

Първи в тази област са бразилските учени, защото именно там, по статистиките на производителите се изпива най-голямо количество кафе.

Изследвайки влиянието на тази напитка върху организма, изследователите са стигнали до интересни изводи. Латиноамериканките по-малко страдат от целулитни образувания и могат да се похвалят със стройни фигури.

Едва ли кафето е основен фактор, но както се оказва в страните от Южна Америка това е напитка номер едно.
 
Знаейки свойствата на кафето, учените предложили то да се използва в козметичните продукти. И широкото си разпространение като разкрасяващ продукт кафето получава именно в антицелулитните продукти заради действието на кофеина.

Кофеинът
Алкалоидът кофеин първоначално е открит от Оудри през 1827 г. в кафето, поради което и названието му произлиза от него. Въпреки това, той не присъства само в кафето, в най-големи количества се съдържа в гуараната. 

Кофеинът, кафето и техните свойства
*Усилват и регулират процесите на възбуждане в главния мозък и в съответните дози повишават двигателната активност; 
*Възбуждат дихателните и кръвоносните центрове;
*Усилват сърдечната дейност, съкращават миокарда и стават по интензивни и чести;
*Ускоряват метаболитните процеси в тъканите и конкретно в липолизата;

Кофеинът действа като мощен стимулатор на обмяната на веществата и подпомага липолизата не само при вътрешен прием, но и при външно приложение.

Механизъм на действие
Механизмът на действие на кофеина играе важна роля за влияние на ензима фосфодиестераза, което води до натрупване на цикличен аденозин монофосфат, който се увеличава под влияние на процесите на гликогенолизата и липолизата, като ускорява обменните процеси в тъканите.

Именно това действие на кофеина се използва успешно в корегиращите козметични средства, които въздействат структуриращо на мастните тъкани.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти