Създадено за L'Oreal Paris

Кажи ми каква е кожата ти и ще ти кажа как да се грижиш за нея

a
Снимка: iStock/Getty Images

Днес ще си говорим за почистването на лицето. Навярно сте чували безброй пъти както от познати, така и от „гуру“-та в света на грижата за кожата – това трябва да ви се превърне в постоянен навик - като къпането, миенето на зъбите и всичко, което извършвате всекидневно. Лицето трябва да се чисти и сутрин, и вечер. Никога не го подценявайте, независимо колко сте изморени. Разбира се, това съвсем не е една досадна рутина, а напротив – козметичните брандове се грижат да лансират все по-примамливи продукти, което от задължение да превърнат почистването на лицето в една от най-приятните дейности за деня. Да видим обаче какви продукти трябва да използваме спрямо нашата кожа.

Нормална кожа

а
Снимка: iStock/Getty Images

Другото име на нормалната кожа е добре балансирана кожа. Тоест тя не е нито с прекомерно отделяне на себум, нито пък е твърде суха. Как ще познаете, че една кожа е добре балансирана? Вгледайте се в порите – при този тип кожа те са фини и не си личат. Обикновено нормалната кожа е гладка, без пъпчици и черни точки, приятно розова е на цвят, а при допир текстурата й е гладка и кадифена. Тук отваряме една скоба – с времето и възрастта нормалната кожа може да се превърне в суха.

Козметична рутина за нормална кожа

Това, че сте имате късмета да сте с нормална кожа не означава, че трябва да я оставите на произвола на съдбата – напротив! Грижата за нея включва измиване на лицето сутрин и вечер с нежен и щадящ продукт (може да е гел или пяна) без сулфати. При сутрешната рутина втората стъпка е лосион без алкохол, последван от хидратираща грижа със SPF Фактор. Вечерта след измиване на лицето нанесете серум, последван от нощен крем.

Edna препоръчва: лосион за лице от Mixa, тъй като той не съдържа алкохол и нежно почиства кожата, без да я изсушава. Освен това нежната му формула е с неутрално pH и е толерантна към кожата, а лосионът е хипоалергенен. Изчиства до 50% несъвършенства само за 4 седмици употреба*.

*След проведен клиничен тест с участието на 42 жени при 4-седмична употреба.

Мазна кожа

а
Снимка: iStock/Getty Images

Както се предполага и от наименованието, това е кожа, която предизвиква усилено производство на себум, което често (особено през горещите месеци) води до неприятно лъщене, което ни се иска да прикрием. При мазната кожа порите са разширени, склонна е към несъвършенства като комедони и акне. Чести причини за този тип кожа могат да бъдат навлизане в пубертета на определена възраст, генетична предразположеност, неправилни храна или козметика, дори стрес.

Козметична рутина за мазна кожа

При такъв тип кожа трябва да сте много внимателни и да избирате правилните продукти. Задължително избирайте такива с некомедогенни формули и специално обозначени, че са именно за вашия тип кожа. По никакъв начин не подценявайте хидратацията и избягвайте продукти, които може и да са предназначени за вашата кожа, но усещате, че я изсушават. При мазната кожа може да си позволите и по-често да почиствате кожата си – дори и 3 пъти на ден, задължително със специален гел, който да отстрани излишния себум. Препоръчително е да използвате ексфолиращи продукти между 2 и 3 пъти седмично, както и повече от един вид серум, в зависимост от потребностите на кожата. Слънцезащитата ви трябва да е специфична – консултирайте се при избора й, а нощният крем не бива да съдържа масла.

а
Снимка: L"Oreal

Edna препоръчва: Mixa Sensitive почистващ гел за лице против несъвършенства за проблемна и мазна кожа и Mixa Anti-Imperfection Ексфолираща маска за лице 3 в 1. Гелът е специално разработен за вашата кожа и деликатно ще премахне всички замърсявания по лицето, но не само – той ще отпуши порите и ще остави кожата ви свежа и сияйна, благодарение на цинка в състава си. Важно е да знаете, че гелът на Mixa в подходящ и за чувствителна кожа заради специалната си формула без сапун с неутрален pH, съчетани с хидратиращи агенти. Mixa Sensitive Skin Expert Anti-Imperfection Exfoliating Mask 3in1 е обогатена с пречистващ цинк и плодови киселини. Формулата й е разработена така, че да прониква в дълбочина и ефективно да премахва съществуващите замърсявания, бактерии и мъртви клетки от кожата,като същевременно отпушва порите и хидратира, но без да изсушава. Препоръчително е да се използва 1 или 2 пъти седмично.

Тъй като мазната кожа е още по-предразположена към „маскне“ заради маските, дерматолозите препоръчват ежедневно почистване и хидратация.

Суха кожа

а
Снимка: iStock/Getty Images

Сухата кожа има няколко разновидности в зависимост от степента на сухота. Ако кожата ви е такава, възможно е да не я чувствате еластична, да е сякаш „опъната“, по-група на допир и лишена от сияние. Много сухата кожа е малко по-опасна – при нея може да се появят раздразнения, дори белене и сърбеж. При твърде сухата кожа е много възможно визуално лицето ви да изглежда преждевременно остаряло.

Козметична рутина за суха кожа

Отново важи правилото за измиване с лек и щадящ продукти, но при сухата кожа е задължителна употребата на серум както сутрин, така и вечер. По-добре е да заложите на лека мицеларна вода и при двете рутини. Имайте предвид, че околоочният крем е задължителен при сухата кожа, особено ако сте над 30-годишна възраст, както и богатият нощен крем.

Чувствителна кожа

Епидермисът на чувствителната кожи и по-тънък и това прави нейната защита  по-неустойчива. А когато естествената бариерна функция на кожата е нарушена, намалява и естествената влага на кожата и средата става благоприятна за външни агресори. Такива може да срещнете от всякакъв тип – UV лъчи, климатични крайности, стрес, неправилно подбрани козметични продукти, хормонални проблеми и други. Резултатът от по-силните реакции на чувствителната кожа към външната среда могат да бъдат зачервявания, сърбеж, боцкане, изтръпване или чувство за затопляне.

Козметична рутина за чувствителна кожа

Ако при останалите типове кожа може да направите компромис с почистващия гел и лосиона, при чувствителната кожа е задължително измиващият продукт да не съдържа сулфати, а лосионът да е без алкохол. За дневен крем заложете на продукт, който е хипоалергичен.

а
Снимка: L"Oreal

Edna препоръчва: Mixa Moisturizing Cream Anti-Imperfections 2 в 1 - хидратиращ крем за лице, разработен специално за чувствителна кожа, склонна към несъвършенства, който нежно я успокоява и хидратира, така че тя да изглежда здрава и красива. Кремът на Mixa мигновено осигурява нужната влага, намалява зачервяванията и стеснява порите. Продуктът е с клинично доказана ефективност срещу несъвършенства. Всички продукти на Mixa са произведени под дерматологичен надзор и са хипоалергенни и некомедогененни, специално разработени за чувствителна кожа.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти