Създадено за

Какво представляват серамидите и защо са важни за нас

a
Снимка: iStock/Getty Images

Чували ли сте за серамидите?

Те са изключително важен компонент на кожата – заедно с холестерола и наситените мастни киселини образуват водонепропусклив, защитен слой, който предпазва кожата от загуба на вода, както и от навлизане на микроорганизми. Както сами разбирате – без серамидите сме загубени, а липсата им се усеща веднага и е значителна при различни кожни състояния.

Най-лесно ще разберете колко важни са те, като се сетите как изглежда кожата с атопичен дерматит – суха, раздразнена, болезнена и сърбяща. Атопичният дерматит всъщност е едно от дерматологичните състояния, свързано с ниски нива на серамиди (други са розацеята и псориазисът).

a
Снимка: iStock/Getty Images

Както с много други неща в този живот, и серамидите си отиват по различни причини. Въпреки че тялото си ги произвежда само, с времето нивата на серамиди в кожата се изчерпват – след 20-годишна възраст тялото произвежда с 1% по-малко серамиди с всяка изминала година. За това допринася и прекомерното излагане на слънце, студът и други външни влияния.

Ето че дойдохме до важната част – как да си върнем серамидите обратно и да помогнем на кожата, така че да бъде хидратирана и здрава?

Както сигурно се сещате, няма как човек да отиде до аптеката и да си купи триста грама серамиди – те трябва да са вложени като съставка в някой козметичен продукт, който след това да ползваме дългосрочно. За наше щастие има козметични продукти, разработени съвместно с дерматолози, в които серамидите са основна част от състава.

а
Снимка: CeraVe

Продуктите на CeraVe до един съдържат серамиди, които са като балсам за сухата кожа, значително повишават нивото на хидратация и възстановяват кожната бариера. Два от тези продуктa заслужават особено внимание - CeraVe Хидратиращ лосион и CeraVe Хидратиращ крем.

Лосионът е идеалното средство за всекидневна дълготрайна хидратация на кожата. Той е лек и свеж, не омазнява кожата и съдържа 3 важни за кожата серамида - 1, 3 и 6-II, в комбинация с хиалуронова киселина, които помагат за възстановяване на кожната бариера.

Кремът е с богата формула без мазнини – същите три вида серамиди и хиалуронова киселина, подходящ е за суха и много суха кожа. Кремът е изключително щадящ, без парфюм, а ефектът е осезаем още след първото нанасяне.

Да се върнем на серамидите обаче – как знаем, че те са си свършили работата в кожата? Тук стигаме до технологията MVE, благодарение на която CeraVe успяват да направят продукти със серамиди, които наистина действат.

а
Снимка: CeraVe

Съкращение MVE идва от мултивезикуларна емулсия – технология, благодарение на която козметичните формули са много по-ефективни и много по-добре доставят дълготрайна хидратация на кожата, дори и само с едно нанасяне. На по-прост език, тази технология освобождава веществата по-бавно и поетапно във времето, а не наведнъж, в един момент, което в случая позволява хидратацията да се случва в продължение на 24 часа. Всяка сферичка MVE съдържа различни концентрични слоеве, които улавят и задържат съставките – в случая серамидите, и бавно се разтварят, като постепенно освобождават тези съставки в кожата.

А сега, след като разбрахте важните неща за серамидите, колко важни са те за кожата и какво представлява технологията MVE, не ви остава нищо друго, освен да отидете до аптеката и да се снабдите с някой от двата продукта. А след това да изпробвате продукта и да усетите колко хидратирана и нежна става кожата още с първите нанасяния. И не забравяйте да изпитате приятелките си дали знаят какво са серамиди!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти