Какво да правя със старите си дрехи?

Какво да правя със старите си дрехи?
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Нашият любим Леонардо Ди Каприо използва най-очаквания момент в кариерата си, за да ни обърне внимание върху нещо, което ни засяга всички.

Нещо много по-важно и по-глобално от всеки злободневен проблем, (измислен) скандал и изкуствено разделяне между хората.

Безразъдното отношение на хората към дома им – Земята, е на път да превърне прекрасната ни и уютна планета в място, което няма да е съвместимо с човека.

Произвеждаме прекалено много, потребяваме излишно, хвърляме безразборно и превръщаме дома си в сметище.

А там, съгласете се, не е приятно да се живее.

Затова сме длъжни с всички усилия, всеки от нас, да направи своите малки стъпки за ограничаване на разхищението, за да остане земя и за децата ни.

Един от тези начини е рециклирането на дрехи. В България, заради липса на организиран процес, негласно сме намерили (временно) решение на проблема.

Ненужните дрехи оставяме до кофите за боклук, за да могат нуждаещите се да изберат онова, което им е необходимо и да продължат живота на дрехите максимално дълго.

Но това решава проблема само частично. Винаги остават неизползвани дрехи, разпилени по тротоара, които в крайна сметка завършват на бунището.

А съдържат в себе си истинско съкровище – ресурсите, от които са направени.

Ако предадете дрехите си за рециклиране (марката H&M например организира целогодишно такава кампания), не само ще се отървете от излишните дрехи, не само ще получите ваучер за намаление за нова дреха, а и ще се включите в глобалната инициатива за опазване на природата.

Събраните дрехи и текстил се сортират и разпределят. Тези, които стават за носене, отиват в магазините за дрехи втора употреба.

Негодните за носене дрехи се разрязват и се превръщат в пълнеж за седалките на автомобили, произвеждат се изтривалки и хавлии, служат за изолация или пълнеж на играчки.

Третият път на старите ви дрехи е да се превърнат отново в текстилна нишка и от тях да се роди нова дреха.

98% от дрехите могат да се рециклират. Останалите 2% могат да се превърнат енергия.

И нищо от добрия ни външен вид няма да приключи като боклук на сметището – там, където вместо чиста вода, зелени дървета и животинки, има смърдящи купища човешко нехайство.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти